Weer speurder van onderzoek Bende van Nijvel gehaald

Er loopt ook al een gerechtelijk onderzoek tegen Lionel Ruth, de (gewezen) onderzoeksleider.
BELGA Er loopt ook al een gerechtelijk onderzoek tegen Lionel Ruth, de (gewezen) onderzoeksleider.
Opnieuw is een speurder van het onderzoek van de Cel Brabant-Wallon gehaald. "Een administratieve maatregel", klinkt het. Bronnen binnen de cel, die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoekt, zeggen dat het vertrouwen weg was. In februari raakte de cel al een onderzoeksleider kwijt. Dat schrijft De Morgen.

Met zes zijn ze nu nog, de Cel Brabant-Wallon. Die voert al 25 jaar onderzoek naar de golf van overvallen waarmee de Bende van Nijvel tussen september 1982 en november 1985 liefst 28 dodelijke slachtoffers maakte.

Geen onderzoek
Enkele dagen geleden werd een van hun ervaren speurders, met al 15 jaar dienst bij de Cel, van het onderzoek gehaald én overgeplaatst naar de politie van Dinant. Officiële reden: een administratieve maatregel. "Maar het vertrouwen was zoek", bevestigde gisteren een van de overgebleven leden. Of er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen de weggestuurde speurder? "Neen, deze keer niet."
 
Lionel Ruth
Dat is namelijk wel het geval voor Lionel Ruth. De onderzoeksleider werd begin februari, na 25 jaar bij de Cel, geschorst omdat het gerecht van Bergen hem in verdenking stelde van oplichting. Voorlopig zijn de geschorste en weggestuurde speurders nog niet vervangen. Toch ontkennen de overgebleven leden dat de Cel op sterven na dood is. "Heel binnenkort komt er zowel op de Vlaamse als de Waalse televisie een nieuw opsporingsbericht over de tweede golf van overvallen. We zoeken nog altijd getuigen. Want iemand moet iets gezien hebben waardoor we de zaak alsnog kunnen oplossen." (belga/kh)