Exclusief voor abonnees

Weer meer jongeren komen om door auto-ongevallen: “De nieuwe killer in het verkeer: de smartphone”

Een jonge vrouw kijkt op haar smartphone terwijl ze achter het stuur zit.
AP Een jonge vrouw kijkt op haar smartphone terwijl ze achter het stuur zit.
Er sterven weer meer jongeren in het verkeer. Bijna een vijfde van de verkeersdoden vorig jaar waren jongeren tussen 18 en 24, de helft meer dan in 2018. Eén van de oorzaken is de smartphone, denkt verkeersinstituut Vias. "De afleiding speelt waarschijnlijk een rol."

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria de swert

  Dit is al jaar en dag zo en door iedereen , auto , fiets zelfs te voet de straat oversteken zonder kijken , de verslaving is totaal en onomkeerbaar , men moest ocharme eens een berichtje of wat gezever missen , dat overleven ze niet !

 • raf peeters

  Ze hebben in Duitsland de nieuwe Golf getest waar je alles via een touchscreen moet bedienen,radio,airco,kortom alles waar vroeger toetsen waren en test ging voornamelijk tijdens een testrit handelingen uitvoeren en concentratie op de weg. Resultaat,men is gedurig aan 't rijden zonder ogen op de weg te houden.Dat dit niet veilig is en bedienen van schermen zelfs verboden blijkt constructeurs niet te boeien.Overigens ,hoeveel Tesla's zijn zo al niet in vangrails beland,vorige maand 3 zegt genoeg

 • johan gabriels

  niet alleen in de auto hé ook op de fiets en ook ouderen .

 • Patrick Michiels

  Er wordt ook weinig of geen controle op gedaan! Zie er dagelijks tientallen die gsm achter het stuur gebruiken. Voorzie elk politievoertuig van een boormachine. Wordt je gepakt, boete betalen en mag je zelf een gat boren in je smartphone. Ze zullen volgende keer wel eens nadenken...

 • René Verhoeven

  Worden ze eindelijk wakker bij Vias?? Ons al jaren jennen met overdreven snelheid en flitscontroles terwijl de hoofdoorzaak van ongevallen onoplettendheid is... te laat gezien, niet gezien, afgeleid... en inderdaad de smartphone loopt met het hoofdaandeel weg als het over afgeleid zijn gaat!