Weekend zonder alcohol achter het stuur: minder bestuurders dronken, maar meer positieve drugstesten

De politie houdt een grote alcoholcontrole in Zwijnaarde, beeld ter illustratie.
Wim Naert De politie houdt een grote alcoholcontrole in Zwijnaarde, beeld ter illustratie.
Van de 62.441 bestuurders die bij de intensieve alcoholcontroles afgelopen weekend door de lokale politie en federale wegpolitie gecontroleerd werden, had 1,41 procent te veel gedronken. Tijdens de vorige editie van het "Weekend zonder alcohol achter het stuur" was nog 1,70 procent van de gecontroleerde bestuurders in overtreding, meldt de federale politie. Wel werden er meer positieve drugstesten afgelegd.

Van de 228 bestuurders die onderworpen werden aan een speekseltest, bleken er 117 onder invloed te zijn van drugs. Hun rijbewijs werd ingetrokken. 

"Een groot verschil met januari 2019, toen nog 102 van de 224 speekseltesten positief waren", aldus de politie. "Het is belangrijk er rekening mee te houden dat een speekseltest slechts wordt afgenomen wanneer er al indicaties zijn dat een bestuurder onder invloed zou zijn. Toch zouden deze cijfers kunnen duiden op een evolutie om in het oog te houden.”

De federale politie benadrukt ook dat de ongevallenstatistieken in België "helaas nog steeds wijzen op een te grote tolerantie voor alcohol achter het stuur bij een deel van de bestuurders". In 2018 werden 4.710 ongevallen met doden of gewonden geregistreerd waarbij de bestuurder onder invloed was van alcohol, een verhoging tegenover 2017. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Enkel die ongevallen met wat drank worden opgeteld, over de rest is het de stilte!

 • Peter Hegge

  Van de regen in de drup. Zijn er ook de gebruikers bij met stropdas. De cocaïne stuivers, de elite gebruikers.

 • Feline Noé

  Eerste keer dat ik eindelijk een alcohol controle zag in de laatste 10 jaar. Er mogen er zo veel meer komen als we echt om veiligheid geven.

 • Joeri De clercq

  Mensen kunnen gewoon niet met den auto rijden! Moet jullie allemaal eens bezig zien rijden. Verkeersregeltjes zijn er gekomen door mensen die niet kunnen rijden.

 • Peter Janssens

  Mensen worden slimmer en beginnen te beseffen dat alcohol vergif is, zowel voor lichaam als geest. Drugs is de nieuwe alcohol.