Wedkantoren steeds vaker ‘vermomd’ als dagbladwinkels

Kos
Van 886 in 2012 naar meer dan 1.700 vandaag: het aantal dagbladwinkels waar kan worden gegokt op sportwedstrijden, heeft een enorme vlucht genomen. Dikwijls gaat het om een wedkantoor vermomd als dagbladhandel. Dat schrijven De Standaard en Het Belang van Limburg.

Voor wedkantoren bestaat er een bovengrens, daarvan zouden er maximaal zeshonderd mogen zijn. Bovendien moeten ze op minstens een kilometer van elkaar zijn gelegen. Dat soort regels geldt niet voor de dagbladwinkels, waar ook mensen die zijn uitgesloten van gokken, nog terechtkunnen.

Die valse krantenwinkels zijn al lang een plaag. In 2015 waarschuwde de Kansspelcommissie ervoor op een studiedag, maar dat heeft de aanwezigheid ervan niet gestuit. "We zagen de voorbije jaren veel schijndagbladwinkels", zegt woordvoerster Marjolein De Paepe. In haar jaarverslag schrijft de commissie dat vorig jaar 202 dagbladwinkels hun vergunning verloren.

Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten heeft het probleem al opgemerkt. "De regels voor wedkantoren worden op grote schaal omzeild door schijndagbladwinkels op te richten", staat in een memorandum rond kansspelen uit 2017. De vereniging vraagt daarom onder meer dat de gemeenten ook voor die vergunningen hun advies mogen geven, net zoals bij de volwaardige wedkantoren.

In een reactie zegt Vlaams minister van Welzijn Beke dat de gokproblematiek niet te onderschatten valt. “Gelegenheid maakt zoals wel vaker de dief, dus vanuit preventief oogpunt is het verhogen van drempels een goede zaak. De voorbije jaren zijn ook al verschillende stappen gezet door collega Koen Geens, die deze bezorgdheid deelt.” Bekes partijgenoot is federaal minister van Justitie, maar volgens Beke is in lopende zaken de bewegingsruimte hoe dan ook beperkt. “Wat ons betreft zijn de regeringsonderhandelingen een prima gelegenheid om het te hebben over verdere stappen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.