Websites mogen niet ongevraagd via like-knop gegevens delen met Facebook

REUTERS
Websites in de EU moeten gebruikers expliciet vragen of zij gegevens met Facebook mogen delen via de like-knop op hun website. Dat heeft het Europees Hof van Justitie maandag geoordeeld. 

Websites van bedrijven maken soms gebruik van de like-knop (of vind-ik-leuk-knop) van Facebook. Bezoekers van die websites geven op die manier hun gegevens door aan Facebook, ongeacht of ze zelf lid zijn van het sociaal netwerk en zelfs ongeacht of ze op de knop hebben geklikt. 

In een zaak van een Duitse onlinehandelaar van modekleding (Fashion ID) vroeg de Duitse consumentenorganisatie NRW of dat zonder toestemming doorspelen van gegevens wel door de beugel kan. 

Volgens het Europees Hof van Justitie is de betrokken webshop in ieder geval mee verantwoordelijk voor het verzamelen en aan Facebook doorsturen van persoonsgegevens, maar niet voor de latere verwerking van die gegevens door Facebook. 

Websitebeheerders moeten hun bezoekers dus op de hoogte brengen dat hun gegevens verzameld en gedeeld worden met Facebook. Bezoekers moeten daar uitdrukkelijk hun toestemming voor geven. Beheerders moeten die toestemming krijgen "vooraf verkrijgen, voor handelingen waar voor hij (mede)verantwoordelijk is, te weten het verzamelen en doorzenden van de gegevens".
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Het volstaat dat die like knop op de website staat. Je moet er zelfs niet op klikken. En je moet zelfs geen account hebben op facebook, Dirk Peeters. Het enige dat - misschien - helpt zijn addons die facebook uit de website filteren.

  • Dirk Peeters

    Was al lang geweten. Nog nooit van zijn leven op een like knop geduwd.