We zijn 2,7 dagen langer afwezig op het werk dan tien jaar geleden

thinkstock
Het ziekteverzuim in België is de laatste tien jaar met een derde gestegen. In 2008 was de Belgische werknemer gemiddeld 9,4 dagen afwezig op het werk, terwijl dat gemiddeld 12,1 dagen waren in 2017. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf SD Worx.

Vooral het langdurig verzuim werkt de stijging in de hand: in tien jaar tijd klom het aantal werknemers dat tussen een maand en een jaar ziek thuis zit, met liefst 31,54 procent. Het aandeel mensen dat minstens een dag per jaar afwezig is steeg minder sterk: van 59,95 naar 61,7 procent.

SD Worx ziet de verzuimcurve de laatste twee jaar wel licht afzwakken. "Dat zou erop kunnen wijzen dat het ziekteverzuim stilaan stagneert", luidt het.

Ziekteverzuim brengt volgens het HR-bedrijf "een niet te onderschatten kost" met zich mee voor bedrijven. "Het ziekteverzuim in 2017 kostte de Belgische bedrijven gemiddeld 1.010 euro per voltijdse werknemer. Het is dus belangrijk dat zowel de overheid als werkgevers blijven inzetten op maatregelen."

In dat verband wijst SD Worx op het belang van data voor predicitieve analyse. "De data zijn voorhanden, de technologie om daar slimme dingen mee te doen bestaat. Het is een kwestie van ze te gebruiken."
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jack Dereder

  Ik ga al 30 jaar mee in het bedrijfsleven. Dat de gemiddelde werkdruk gestegen is, is een fabeltje. Als ik de voordelen zie die er nu wettelijk moeten gegeven worden vergelijk met nu, dan kan ik alleen maar concluderen dat we watjes aan het worden zijn.mijn vader die in de bouw zat van de jaren 5o tot 90 lacht zich nog meer een bult met die verhaaltjes over werkdruk. Er is nog nooit zo weinig gewerkt in de laatste 100 jaar.

 • Jef Heffens

  Nu mag je de dagen dat je ziek bent tijdens je verlof later opnieuw nemen. Dat is vragen naar misbruik.

 • Robert DE REU

  Wie houd zich toch bezig met het opmaken van al die statisstieken over alles en nog wat, ik denk niet dat die veel kans op ziek worden treft.

 • Tom Faes

  En het zal nog erger worden !! Deze regering moet de mensen nog maar wat meer plunderen . Een extra jobke ,dan overspannen , burn -out en dan afwezig .

 • vandenameele wim

  alles moet maar sneller gaan,steeds meer druk ...