We rijden te vaak door aan het zebrapad

Thinkstock
De politie stelt elk jaar ongeveer 1.500 pv's op voor automobilisten die niet aan een zebrapad stoppen om een voetganger te laten oversteken. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na een parlementaire vraag. Slechts het topje van de ijsberg, volgens experts.

De wet is nochtans duidelijk: een voetganger die wil oversteken aan het zebrapad, krijgt altijd voorrang. Maar dat is in de praktijk dus te vaak niet het geval. Wie betrapt wordt als hij niet stopt voor een voetganger aan het zebrapad, mag zich aan een boete van minstens 174 euro verwachten. Elk jaar worden ongeveer 200 voetgangers gedood of ernstig gewond aan een voetgangersoversteekplaats. 

Niet hoffelijk

Volgens verkeersinstituut VIAS wordt de verkeersregel vaak niet toegepast uit onbeleefdheid en gebrek aan respect. "En de automobilist wil zijn tijd niet verspillen met stoppen en dan opnieuw opstarten", klinkt het.

De overtredingen aan het zebrapad zijn volgens experts ook sterk gebonden aan de locatie. “Er zijn wegen waar automobilisten niet meteen een zebrapad verwachten”, zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters in het Nieuwsblad. “Die oversteekplaatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersborden, maar door de overdaad aan verkeerssignalisatie op onze wegen mist dat bord zijn effect.”

Vogelvrij

Hij wijst ook op de ondermaatse controle door de politie. “Er is een groep mensen die zich boven de wet verheven voelt. En omdat de pakkans voor zulke overtredingen klein is, betekent het in feite dat sommige voetgangers vogelvrij zijn.”
87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ben Strubbe

  Rik lagrou, leer automobilisten automatisch vertragen als ze een zebrapad naderen. Het is godgeklaagd dat je iemand zou moeten bedanken omdat je krijgt waar je recht op hebt. Mocht iedereen zich aan de regels houden, dan zou die misplaatste vriendelijkheid niet eens nodig zijn.

 • Paul Wauters

  Het is een sport geworden om een of twee meter naast het zebrapad over te steken in plaats van op het zebrapad

 • Christophe Vandepoel

  Gino Denil Zo moeilijk is dat niet, je moet wel bezig zijn met auto rijden en niet met je passagier of met de telefoon, ook niet in dromenland zijn.. een beetje vooruit kijken. Als autobestuurder moet je toch ten allen tijde weten wat er zich rondom je afspeelt. Je zou maar eens terug will invoegen terwijl er een andere auto naast je hangt zoals ik zoveel zie gebeuren.

 • JAN krommentak

  En wat met hen die zonder kijken plots oversteken omdat ze op hun smart phone bezig zijn de automobilist moet altijd maar anticiperen op alles en iedereen en is steeds de boosdoener !

 • Mario Tersago

  Keer allemaal eens voor uw eigen pad ipv altijd af te geven op een ander, aub? Precies of alle autobestuurders hier zijn heilige boontjes.. Als ik met mijn fiets een fout maak en bots tegen je auto heb je een kleine bluts, omgekeerd is en blijft het een (mogelijk dodelijk of zwaar) ongeval, in mijn ogen toch nog steeds iets verschillend. En ja hoor er zijn ook veel auto's die nog vlug door 'oranje' rijden of net rood, maar het is en blijft gemakkelijk om naar een ander te wijzen.