Exclusief voor abonnees

We kennen Anuna, maar wie is die andere klimaatactiviste, Kyra Gantois? “Mijn mama was verslaafd, mijn vader zit in de cel. Maar hij is trots op me”

“Als pleegkind kan ik misschien een voorbeeld zijn”

© Philip Reynaers / Photonews
Hobby’s had ze niet, wat ze wilde worden wist ze niet en plots was daar Youth for Climate. Kyra Gantois staat op een kantelpunt in haar leven. “Mijn mama was verslaafd, mijn vader zit in de cel. Maar hij is trots op me.”

“Ben je bang voor honden?”, polst Kyra Gantois wanneer ze bij haar thuis in Mortsel voorzichtig de voordeur opendoet. Nog voor we kunnen vragen hoe groot de hond des huizes dan wel mag zijn, dartelt er een speelse maltezer rond onze benen. In de tuin kwetteren tientallen parkieten en zebra­vinken erop los in een volière. Niet verwonderlijk, hier woont een klimaatactiviste. Toch?

“Dit is het huis van mijn opa en oma”, lacht Gantois. “De vogels zijn van mijn opa, die vijf jaar geleden is overleden.”

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  In de jaren 70 was het plezant kernbommen te testen in de oceaan nu de gevolgen ervan en dit weet de jeugd daar niet van waarom betogen zij voor zaken waar zij niets van kennen en zo kunnen spijbelen!!!

 • Karine Roeland

  Is ze het beu om in de schaduw te blijven staan? Waar blijven de oplossingen van onze jeugd? Wanneer gaan ze in China, Afrika.. betogen? Maar dan wel met de fiets, want alles wat rijdt of vliegt is slecht voor het 'klimaat'.

 • Marc Haaren

  Kyra Gantois is één als vele jongeren die blind zijn voor de waarheid, en de waarheid niet zoeken. Ga aub eens na hoeveel er gelogen wordt over ons klimaat, waar niets mee mis is. Vroeger warmde de aarde ook met periodes op, en nooit, ook nu niet, kwam dit door CO2 uitstoot. Het is eerder de CO2 die de opwarming volgt, waar veel meer logica in zit. CO2 is goed voor onze planten, ze groeien er beter door.

 • Patrick De pauw

  Dikke zever!ze krijgen de rekening nog wel door hun klimaat waar men niets aan kan veranderen en alleen maar taksen vindt?wacht maar

 • Frank Houttave

  Zolang men economische belangen vooropsteld tov van ethische waarden en normen zal het enkel slechter gaan. Gelukkig dat de jeugd nog geen economische belangen heeft en dus de vrijheid hebben om te doen wat moreel juist is.