We hebben een regering!

Dik negen maanden na de verkiezingen en bijna drie maanden nadat de interim-regering onder leiding van premier Verhofstadt aantrad, hebben we eindelijk een nieuwe (definitieve) regering. De toekomstige premier Yves Leterme en de vijf voorzitters van de meerderheidspartijen hebben vanochtend - na meer dan twintig uur vergaderen - een akkoord bereikt over de regeerverklaring die Leterme donderdag in de Kamer moet afleggen. Morgen moeten de partijcongressen het akkoord nog bekrachtigen en donderdag kunnen de ministers dan naar de Koning om de eed af te leggen. Pas dan zal de 'paasregering ' echt een feit zijn. In het Vaticaan zou witte rook op Witte Donderdag heel symbolisch zijn, ook in de Wetstraat zullen de paasklokken voor velen een vorm van verlossing brengen. Niet het pauselijke 'Habemus papam' zal weerklinken, maar wel: "Oef! We hebben eindelijk een regering."

Concrete maatregelen
Volgens Leterme gaat het om een redelijk gedetailleerd akkoord met tal van concrete maatregelen. De nota telt 40 à 45 pagina's en zal donderdag dienen als basis voor de regeerverklaring. Op basis van het akkoord zal Leterme het vertrouwen van het parlement vragen.

De onderhandelaars begonnen gisterenochtend om 9.30 uur aan wat de laatste rechte lijn naar het regeerakkoord moest worden. Hoewel gisterenavond over een belastingverlaging en een verhoging van de sociale uitkeringen al een akkoord bestond, sleepten de onderhandelingen over de regeerverklaring nog een hele nacht aan. De knelpunten waren vooral de wijziging van de wet-Lejeune, het vastleggen van de groeinorm in de ziekteverzekering en asiel en migratie.

Tevredenheid bij partijvoorzitters
Met een brede glimlach op het gezicht stonden de vijf partijvoorzitters vanmorgen de pers te woord. Allen drukten ze hun tevredenheid uit over het bereikte compromis. Volgens CD&V-voorzitter Etienne Schouppe voorziet het akkoord een mooi evenwicht tussen het sociale en de economie. "Dat is van in het begin onze grote bezorgdheid geweest", zei hij. Er is niet alleen de verhoging van sociale uitkeringen zoals de pensioenen, de kinderbijslagen of de uitkeringen voor (chronisch) zieken. Daarnaast komt er ook een fiscale hervorming die zowel de lage als de middeninkomens ten goede komen, luidde het.

De Vlaamse christendemocraat stelde ook tevreden te zijn over de consensus die bestaat over het budgettaire groeipad voor de komende jaren. "Een criterium moet absoluut worden gerespecteerd en dat is dat er in 2011 een budgettair overschot van minstens 1 procent moet zijn om de kosten van de vergrijzing op te vangen".

Beslissingen verder uitwerken
Open Vld-voorzitter Bart Somers zei te hopen dat het vertrouwen in de schoot van de regering nu zal groeien. Er moet niet gekibbeld worden, de problemen van de mensen moeten worden aangepakt, stelde hij. Ook al was op 10 dagen tijd geen uitgebreid akkoord mogelijk en moeten verschillende beslissingen de komende weken nog voort worden uitgewerkt, staan er toch concrete maatregelen in de tekst, verduidelijkte Somers nog.

Tevredenheid was er bij de Open Vld-voorzitter omdat het oranje-blauwe akkoord over asiel en migratie volgens hem in belangrijke mate overeind bleef. "Er komt economische migratie voor knelpuntberoepen en inzake regularisatie is er geen versoepeling. De minister van Binnenlandse Zaken blijft de verantwoordelijkheid dragen. Een commissie moet wel onderzoeken hoe de regels in de toekomst kunnen worden bijgestuurd", klonk het.

Koopkracht
Ook de maatregelen qua koopkracht en arbeidsmarkt vallen bij de Vlaamse liberalen in goede aarde: het optrekken van het belastingvrije minimum, de versterking van de jobkorting, de vereenvoudiging van de fiscale barema's (die volgens cdH-voorzitter Joëlle Milquet betrekking heeft op personen die tussen 17.000 en 32.000 euro bruto per jaar verdienen), degressieve werkloosheidsuitkeringen, gepensioneerden die meer zullen mogen bijverdienen, interimjobs die mogelijk worden bij de overheid. "Dit is een echte modernisering van de arbeidsmarkt", dixit Somers. Volgens hem kwam het vannacht niet echt tot een clash. "Iedereen was enthousiast om zijn eigen punten binnen te halen".

PS-voorzitter Elio Di Rupo ontkende dat er sprake is van oranje-blauwe akkoorden. "Dit is een regering die meer koopkracht brengt voor de mensen. Dat is het belangrijkste", verklaarde hij, eraan toevoegend dat er al heel wat veranderd is sinds de PS opnieuw mee aan de regeringstafel zit. "Er is nu een begroting, een akkoord over de staatshervorming en nu een definitieve regering. "Er is serieus gewerkt. Als iedereen dat doet en het vertrouwen kan worden hersteld, is veel mogelijk".

Solidariteit centraal
Di Rupo wees erop dat de belasting voor lage én middeninkomens worden verlaagd. Maar, voegde hij er meteen aan toe, we spelen geen Sinterklaas en wanneer alles becijferd zal zijn, zal de regering in het kader van de begroting een beslissing nemen. Volgens de PS-voorzitter staat solidariteit centraal in het akkoord. Hij verwees daarvoor naar de verhoging van de kinderbijslagen, de pensioenen en de groeinorm in de ziekteverzekering.

MR-voorzitter Didier Reynders was tevreden met de fiscale hervorming, die alle werkenden ten goede komt. De maatregelen zullen volgens hem progressief en naar gelang de budgettaire mogelijkheden worden ingevoerd. CdH-voorzitster Joëlle Milquet benadrukte vanmorgen dat de fiscale maatregelen gericht zijn op een strijd tegen de werkloosheidsvallen en op de lage en middeninkomens. Ook zij benadrukte het gezinsvriendelijke karakter van verschillende maatregelen. "Het akkoord vertaalt 90 procent van ons partijprogramma", stelde ze.

Wet-Lejeune
Wat justitie betreft volgt de huidige meerderheid wel het oranje-blauwe akkoord over de wijziging van de wet-Lejeune over de voorwaardelijke invrijheidstelling. Terwijl veroordeelden nu al vrijkomen na één derde van hun straf te hebben uitgezeten, zal de bodemrechter straks kunnen beslissen om een deel van de gevangenisstraf "onsamendrukbaar" te maken. Dat betekent dat de veroordeelde tussen een derde en tweede derde van de straf zeker moet uitzitten.

De snel-Belg-wet zou ook worden verstrengd op de manier waarop oranje-blauw het voorzag, namelijk door het optrekken van de duur van het verblijf in ons land van drie naar vijf jaar en de invoering van het criterium integratiebereidheid. (belga/tdb/kh/sps)