Wathelet: "Er is alternatief voor Zaventem in Charleroi en Luik"

Federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH).
BELGA Federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH).
Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchoir Wathelet (cdH) ziet de luchthavens van Charleroi en Luik als mogelijke alternatieven als de Vlamingen niet aanvaarden dat er een oplossing moet komen voor Brusselaars in het dossier rond het spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem. Dat heeft hij vanmorgen gezegd in 'De Ochtend' op Radio 1.

Eerder vanmorgen ontkende Wathelet in de krant Le Soir ook dat hij een leugenaar is. De staatssecretaris haalde zich vorige week de woede van de Vlaamse regeringspartijen en een belangenconflict op de hals na zijn aanpassingen aan het spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem. Maar hij waarschuwde ook in de krant: "Als de Vlamingen geen oplossing willen voor de geluidsoverlast voor duizenden Brusselaars, zullen ze een verminderde activiteit op de luchthaven moeten slikken." Op Radio 1 verduidelijkte Wathelet dat er dan misschien alternatieven voorhanden zijn met de Waalse luchthavens van Charloi en Luik.

Studie van ULB
Le Soir pakte zaterdag uit met een studie van de Brusselse ULB, besteld door Wathelet zelf, naar de geschiedenis van het hele vluchtendossier. Daaruit zou gebleken zijn dat Wathelet het regeerakkoord niet gerespecteerd heeft. Wathelet zou volgens de Brusselse krant zelfs gelogen hebben omdat hij bepaalde procedures niet heeft gevolgd bij het het uitvoeren van de laatste fase van het spreidingsplan op 6 februari van dit jaar. Wathelet haalde zich toen de woede van de Brusselaars op de hals door meer vliegtuigen boven de hoofdstad te laten vliegen. Na de aanhoudende Brusselse protesten wijzigde Wathelet zijn plannen vorige week opnieuw waarbij er meer vliegtuigen boven de noordrand zouden passeren, tot grote onvrede van de Vlamingen.

Het spreidingsplan van 6 februari had er dus nooit mogen komen, volgens Le Soir. Maar Wathelet pikt de beschuldigingen niet: "We zijn het er hopelijk over eens dat er een verschil is tussen liegen en een akkoord niet respecteren. Ik wil graag een debat voeren over de vraag of ik het akkoord al dan niet heb gerespecteerd, al zeg ik van wel. Maar daaruit afleiden dat ik heb gelogen, dat is een stap te ver en volledig onaanvaardbaar."

"Debat nodig over de toekomst van Zaventem"
Wathelet is het naar eigen zeggen moe om energie en tijd te spenderen aan het vertellen van de waarheid, terwijl hij die energie en tijd beter kan gebruiken "om oplossingen te zoeken". "Ik begrijp dat de bewoners hun woede moeten kunnen uiten. Maar op een bepaald moment volstaat dat niet meer. Wat ik vorige week heb voorgesteld, was een oplossing op korte termijn. Op lange termijn hebben we een debat nodig over waar we naartoe willen met deze luchthaven."

Wat ik vorige week heb voorgesteld, was een oplossing op korte termijn. Op lange termijn hebben we een debat nodig over waar we naartoe willen met deze luchthaven

Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Mobiliteit