Waterstand nog niet kritiek: “Maar we moeten alert zijn”

Koen Van den Heuvel.
BELGA Koen Van den Heuvel.
De toestand van het grondwaterpeil in Vlaanderen is nog niet kritiek. “Maar we moeten alert zijn”, stelt Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) op vragen van Francesco Vanderjeugd (Open Vld) en Tinne Rombouts (CD&V). 

Verschillende experts waarschuwen voor mogelijke watertekorten en droogteproblemen in de zomer. De grote droogte van 2018 is nog niet verteerd en eigenlijk is er een natte lente nodig om de tekorten aan te vullen.

Volgens CD&V-minister Koen Van den Heuvel is de toestand nog niet kritiek, maar moeten we wel "alert" blijven en zou het ook goed zijn als het de komende weken voldoende neerslag valt. "We hebben eigenlijk een vrij normaal voorjaar gehad, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat het grondwaterpeil opnieuw overal in orde is. Vooral in het Hageland en Limburg zit men nog onder het normale peil.” 

“Wees hele jaar door spaarzaam”
Van den Heuvel roept de Vlaming wel op het hele jaar door spaarzaam te zijn met water. Mensen hebben volgens hem wel oren naar die oproep. "De mensen begrijpen de urgentie van de boodschap", klinkt het.

Volgens Van den Heuvel heeft de Vlaamse regering al tal van maatregelen genomen om het watergebruik onder controle te houden, om het hergebruik van water te stimuleren en om de infiltratie van water in de bodem te bevorderen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ETIENNE DHONDT

  Wat met bronbemaling, waar het water dag en nacht in riool geloodst wordt?

 • anna vandenberg

  Regenwater opvangen voor huishoudelijk is ook de oplossing niet, als het rioolputteke voor hun deur verstopt is komt al het vervuild rioolwater in de regenput. Dikwijls ziet het water groen en wordt er veel bleekwater doorgespoeld. Regenwater opvangen in putten met gaten in de bodem en zachtjes laten doorsijpelen voor grondwater zou veel meer doeltreffend zijn.

 • Jana Vandenberghe

  Als de bodem het water niet kan opvangen omdat die totaal uitgedroogd is, krijg je géén reserve. Een wolkbreuk is geen normale regen. Het logische denken en redeneren werd ook niet aan iedereen gegeven. Wat ik hier allemaal lees, de Belgen zijn blijkbaar ook niet direct het meest slimme ras. Bouw anders nog een kerncentrale bij, dat verbruikt volgens sommigen géén water, jawadde.

 • Christine Laevers

  Baldr Vanhoek : In Frankrijk waren er zomer 2018 ook restricties voor waterverbruik hoor. Watertekort wordt algemener, zo ook wateroverlast. EN een goede infrastructuur om die twee extremen in balans te brengen is er niet. DAT is de grote ramp.

 • Ronny Biesen

  De regering speelt het spel mee om de prijzen op te drijven voor de bevolking. Schandalig.