Waterrecreatie aan de kust krijgt investering van 11 miljoen euro

PHOTO_NEWS
Vlaanderen zal "op korte termijn" 11 miljoen euro vrijmaken om waterrecreatie aan de kust te stimuleren via projecten in Blankenberge en Knokke. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme, Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gezegd bij een bezoek aan de Belgian Boat Show in Gent.

Minister Weyts mikt op hefboomprojecten die echt economisch rendement beloven, meldt het kabinet van de minister. "Zo gaat er 4 miljoen euro naar een verbreding van het strand van Knokke-Heist. Dat project wordt binnenkort gegund. Het project past in de inspanningen om de kust beter te beschermen, maar dankzij de toevoer van extra zand, komt er ook meer ruimte voor strandrecreatie en strandcabines."

In Blankenberge wordt 7,3 miljoen euro geïnvesteerd. "Een miljoen euro gaat naar een onderzoek om de jachthaven beter toegankelijk te maken. Diezelfde jachthaven zal een transformatie ondergaan, inclusief nieuwe kaaimuren en waterkeringen die mooi geïntegreerd zullen worden in de omgeving. Daarvoor wordt 6 miljoen euro vrijgemaakt." Weyts wil bij elke investering rond een waterweg aandacht hebben voor de ontwikkeling van waterrecreatie. "Waterrecreatie is weggelegd voor een breed publiek. Het water is van iedereen", zegt Weyts.

De Belgian Boat Show in Flanders Expo Gent telt dit jaar 235 exposanten. "We merken een steeds grotere variatie en de wil is er om te kopen", zegt woordvoerder van het evenement Pit Dejonghe. "Zowel voor grote jachten als kleinere motoren, jetski's, surf- en kitemateriaal. De grote piek is er in de sectoren vaaropleiding, met de bedoeling een brevet te halen, en in verhuur en charters."