Watermaatschappijen verdienen miljoenen aan betalingsherinneringen

Thinkstock
Elke watermaatschappij hanteert een ander tarief voor betalingsherinneringen en sommige verdienen er veel geld aan. Dat berekende sp.a. De partij vraagt de Vlaamse regering om daar een einde aan te maken.

In Knokke is de eerste brief gratis, in Limburg betaal je na het verlopen van de betalingstermijn van 15 dagen al onmiddellijk 7,5 euro en loopt dit al snel op naar 15 euro, concludeert Rob Beenders (sp.a) uit het antwoord van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag.

Extra winst

"Dat facturen betaald moeten worden staat buiten kijf, maar dat watermaatschappijen op het bedrag van de factuur nog eens extra winst maken, is ongehoord, zeker voor een basisbehoefte als water", vindt Beenders. Uit een raming blijkt dat De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, op die manier vorig jaar meer dan 4 miljoen euro heeft verdiend. Alle maatschappijen samen stuurden 1.148.194 herinneringsbrieven.

Sp.a wil dat er uniforme regels worden ingevoerd voor alle drinkwatermaatschappijen. De betalingstermijn wordt in het voorstel verlengd van 15 tot 30 dagen. De eerste herinnering moet gratis zijn en vanaf de tweede zou je 2,5 euro betalen. "Het kan niet zijn dat je woonplaats bepaalt hoeveel je moet betalen", vindt Beenders.

Proefprojecten

Aan het verzenden van betalingsherinneringen zijn nu eenmaal kosten verbonden, kosten die verschillen van drinkwatermaatschappij tot -maatschappij. Dat zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van Aquaflanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, in reactie op de kritiek van Beenders. "De beste raad die wij kunnen geven is facturen binnen de betalingstermijn te betalen. Om schuldophoping te voorkomen is het belangrijk om snel op de bal te spelen. Daarom wordt ook meteen een herinneringsbrief gestuurd. Als het van de sector zelf afhangt, is Aquaflanders geen voorstander van het verlengen van betalingsperiodes", aldus Carl Heyrman.

Er lopen proefprojecten met digitale communicatie, onder andere sms en e-mail, maar dat moet degelijk voorbereid en uitgestuurd worden. "Maar ook dat opzetten is niet vrij van kosten", waarschuwt Carl Heyrman.
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kelly Verlinden

  Wat zit die nu te zeveren. Heel het raad van bestuur is politiek gekleurd en kan dadelijk aangepast worden. Zeveraars.

 • Hugo Bavré

  Ieder jaar een hogere factuur ondanks dat het grondwater en/of regenwater gratis is en de consument ieder jaar zuiniger omspringt met het waterverbruik. Doen onze volksvertegenwoordigers hun werk wel of spelen zij onder een hoedje met de leveranciers voor levensnoodzakelijke nutsvoorzieningen.

 • gerd Blommaert

  Het is allang duidelijk dat door de verwijlintresten ed de schulden gaan opstapelen. Maar in een Vlaanderen waar nog veel armoede heerst, is dit wel een issue? Mensen denk nu al na over de volgende verkiezingen. Dringend een sterke centrumpartij nodig!

 • Tom Faes

  In Brussel is men de boel aan het opkuisen . Hoelang houdt nva dit in Vlaanderen nog tegen ?? Mijnheer Harry het woord "verandering" zegt u dat iets ? wat De Wever doet is "bestendigen" en dan nog alleen voor nva . Duidelijk vriend?

 • raf peeters

  Betaal nooit aanmaningskosten ,watermaatschappij moet nog steeds kunnen aanto-nen dat ze U rekening hebben gestuurd ,bovendien ben je niet verantwoordelijk voor postbedeling ,geraakt je briefwisseling weg is het niet reden je extra te doen betalen ,eerste aanmaning moet gratis zijn.Teveel mensen denken te moeten beta-len zonder hun rechten te kennen.