Waterloomunten zijn een hype: "Verkoop is spectaculair"

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) met een Waterloomuntstuk van 2,5 euro.
AFP Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) met een Waterloomuntstuk van 2,5 euro.
Dat de Waterloomunten voor spanningen zorgen met buurland Frankrijk heeft de verkoop van de munten een boost gegeven. Dat schrijft De Tijd. "De verkoop is spectaculair", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Naar aanleiding van de herdenking van de slag van Waterloo, op 18 juni precies 200 jaar geleden, maakte ons land herdenkingsmunten met een nominale waarde van 2,5 en 10 euro. De munten zijn echter niet onbesproken. Frankrijk tekende eerder al protest aan, toen ons land 175.000 2 eurostukken liet slaan. "Munten laten circuleren waarop een symbool staat dat voor een deel van de Europese bevolking kwetsend is, komt ons als schadelijk voor", zei de Franse overheid toen in een brief aan de Europese Raad. De munten werden uiteindelijk niet in omloop gebracht.

Daarom bedacht ons land twee alternatieve herdenkingsmunten, die maandag zijn voorgesteld door financiënminister Van Overtveldt (N-VA). Die Waterloomunten blijken nu razendpopulair, ook in het buitenland. "In Japan zijn de munten een hype", zegt woordvoerder Adyns aan De Tijd. "Ook de vraag uit het Verenigd Koninkrijk is groot. Zowel de munten van 2,5 als van 10 euro zullen wellicht snel uitverkocht zijn."

Al 30.000 van de geplande 100.000 muntstukken van 2,5 euro zijn de deur uit. De oplage wordt niet verhoogd, "want dat zou misleidend zijn", aldus Adyns. Voor zo'n muntstuk tel je 6 euro neer, een muntstuk van 10 euro kost je 42 of 45 euro neer - afhankelijk van het doosje dat je kiest. Ermee in de winkel betalen kan niet, ze omruilen bij de Nationale Bank voor hun nominale waarde wel.

In Japan zijn de munten een hype

Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën