Waterkanon stopt betoging in Anderlecht

Kamerlid Laurent Louis heeft een einde gemaakt aan de manifestatie voor de zaal op de Bergensesteenweg in Anderlecht. Daar zou normaal gezien het 'Eerste Europese congres van de dissidentie' moeten plaatsvinden hebben. De samenkomst werd echter verboden en de politie zette waterkanonnen in om de zowat 400 aanwezigen uiteen te drijven. Het congres was georganiseerd door zijn partij Debout les Belges en droeg een uitgesproken antisemitische stempel.

Louis had eerder aangekondigd te willen wachten op de uitspraak van de Raad van State. Die moest zich buigen over het verbod dat de Anderlechtse burgemeester in de voormiddag had uitgevaardigd tegen de organisatie van het congres en manifestaties rond het evenement. Indien de Raad het verbod zou vernietigen, zou het congres toch nog doorgaan in de zaal. In het andere geval zouden de aangekondigde sprekers bijeenkomen en zou hiervan een verslag opgesteld en verspreid worden, verklaarde Louis.

Rond 15.15 uur maakte de politie een einde aan de manifestatie voor de zaal Akdeniz, onder meer met twee waterkanonnen. Het kwam tot schermutselingen tussen de ordediensten en de betogers, die de 'quenelle' deden en de politie met ananassen bekogelden. Dat was een verwijzing naar de omstreden humorist Dieudonné, de uitvinder van het gebaar dat gezien wordt als een alternatief voor de Hitlergroet.

Dieudonné was één van de genodigden van het congres, samen met een aantal Franse auteurs en publicisten die al door het Franse gerecht vervolgd werden. Volgens de politie werd één betoger gewond door een waterstraal en overgebracht naar het ziekenhuis.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
ANP
BELGA
BELGA
BELGA