Water tussen N-VA en Groen dieper dan ooit: “Ben de lastercampagnes van De Wever meer dan beu, hij verkoopt pure quatsch”

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci gingen vanochtend met elkaar in debat.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci gingen vanochtend met elkaar in debat.
Het water tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci blijft op twee weken voor de verkiezingen onpeilbaar diep. Dat is de enige logische conclusie na een verkiezingsdebat tussen de twee vanmorgen in Kies 19 op Radio 1. Terwijl De Wever het consequent had over “de groene belastingtsunami”, voelde Almaci zich behoorlijk in haar wiek geschoten over “de lastercampagnes” van N-VA. “Er blijft niets anders over dan leugens”, klonk het.

De Vlaams-nationalistische en groene voorzitter gingen met elkaar in debat over klimaat en energie, twee thema's waar N-VA en Groen grondig over van mening verschillen. Dat bleek ook vanochtend. Want terwijl Almaci aan de alarmbel trekt dat ze aan het huidige tempo nog 96 jaar nodig hebben om de klimaatdoelstellingen te halen waar Vlaanderen en België zich toe hebben verbonden, ziet De Wever het wel goed komen. 

"We zullen een tandje moeten bijsteken, maar de meest realistische optie daarvoor is het openhouden van de kerncentrales. Het Planbureau erkent dat wij de uitstoot daardoor met 44 procent verminderen.” De N-VA-voorzitter noemt kernenergie “de grootste ‘clean energy source’ die de mens ooit heeft uitgevonden”. De Wever wil daarnaast het Vlaamse klimaatplan strak uitvoeren en zwaar inzetten op innovatie in de chemische sector en de industrie. “Ik verwacht daar heel veel van.”

Almaci spreekt dat tegen. “Wouter De Geest (van VOKA, red.) heeft afgelopen weekend gezegd dat het groene programma wat innovatie betreft het meest progressieve is. Onze plannen zijn allebei haalbaar, maar het verschil is dat de N-VA een cadeau van ettelijke miljoenen geeft aan Engie Electrabel. Bij ons gaan vele kleine producenten er mee op vooruit, en worden hier dus jobs gecreëerd. Wij kiezen voor het recept voor de toekomst, u voor het recept van het verleden.”

Groen-voorzitster Meyrem Almaci: “Onze plannen zijn allebei haalbaar, maar het verschil is dat de N-VA een cadeau van ettelijke miljoenen geeft aan Engie Electrabel.”
BELGA Groen-voorzitster Meyrem Almaci: “Onze plannen zijn allebei haalbaar, maar het verschil is dat de N-VA een cadeau van ettelijke miljoenen geeft aan Engie Electrabel.”

“Aan rekeningrijden doen wij niet meer mee”

Ook over het rekeningrijden verschillende beide partijen grondig van mening. “Wij leggen dat niet opnieuw op tafel”, aldus De Wever. Zijn partij was de afgelopen legislatuur voorstander van het plan, maar keerde onlangs zijn kar. “Het blijft op zichzelf een interessant concept op buitenlanders te laten betalen voor onze wegen”, vindt De Wever, “maar heel dat voorstel is omgekeerd tot een belastingvoorstel van 20 miljard euro bij Groen. Dan spelen wij niet meer mee, dan hoeft het niet meer.”

Een argument dat Almaci beu gehoord is, zegt ze. “Ik ben die lastercampagnes echt beu. Hij verkoop pure quatsch. Er blijft niets anders over dan leugens. Wij voorzien heel duidelijk een verschuiving richting de middenklasse en de mensen die het moeilijk hebben. Wij blijven achter rekeningrijden staan omdat elke mobiliteitsexpert u zal zeggen dat we naar een modal shift moeten gaan. Wat u hebt nagelaten is voorzien in alternatieven: u hebt bespaard op het openbaar vervoer en ervoor gezorgd dat mensen als beesten moeten rechtstaan in de trein. (...) Wat wij niet gaan doen is wat N-VA heeft gedaan: een bocht nemen en dan zeggen dat we 5 miljard euro gaan voorzien in extra wegen.” 

Klopt niet, repliceert De Wever: “Wij hebben de kostendekkingsgraad van De Lijn verhoogd en we hebben nog altijd ongeveer het goedkoopste openbaar vervoer van Europa. Bovendien is de koopkracht van de mensen gestegen, zeker ter hoogte van de middenklasse, en is de luchtkwaliteit ondertussen verbeterd.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever: “In Vlaanderen heb ik geen enkel veto gesteld, maar wel een grondige lectuur gedaan van het groene programma: dat is een belastingtsunami die op ons afkomt.”
Photo News N-VA-voorzitter Bart De Wever: “In Vlaanderen heb ik geen enkel veto gesteld, maar wel een grondige lectuur gedaan van het groene programma: dat is een belastingtsunami die op ons afkomt.”

"Ecorealisme is rookgordijn voor econihilisme”

Almaci blijft erbij dat het groene plan “perfect betaalbaar” is. “Ik ben het beu dat ecorealisme een rookgordijn is geworden voor econihilisme. Hij blijft zich bedienen van campagnes die de voorzitter van een partij onwaardig is. Het betekent vooral u dat u een slecht bilan kan voorleggen en dan met afleidingsmanoeuvres afkomt.” 

Niet waar, zegt De Wever. “Je moet niet naar de plannen kijken, maar naar de uitvoering. In Duitsland is de energieprijs 70 procent duurder dan in Frankrijk waar ze kernenergie hebben, en de CO2-uitstoot is er tien keer zo hoog. Met de groene plannen wordt de ruggengraat van de Vlaamse economie onder druk gezet. Kijk ook naar Nederland, waar het klimaatplan een fortuin gaat kosten.”

Toch wil De Wever geen expliciet veto stellen tegen Groen. “Ik heb maar één veto gesteld, en dat is tegen PS en Ecolo samen op federaal vlak. In Vlaanderen heb ik geen enkel veto gesteld, maar wel een grondige lectuur gedaan van het groene programma: dat is een belastingtsunami die op ons afkomt. Groen is mijn laatste voorkeur. Alleen de PVDA is erger, maar niet veel erger”, aldus De Wever.

Almaci van haar kant wil “met deze N-VA absoluut niet” in een regering stappen.

Bekijk ook: “Maar zwijg nu toch eens”, Jambon en Calvo in duel
504 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Geyter

  politiekbis een spel en ze spelen het goed, Vlamingen werken hard maar zullen er nooit voor beloond worden eerder geroofd, alleen de Rijken kunnen mee regeren en het plebs moet slaafs volgen. Das al jaren zo geen enkele partij gaat daar iets aan veranderen. Investeer in het buitenland in goedkopere landen dat zal binnen een paar jaar meer opbrengen dan je spaarboekje.

 • Baldr VanHoek

  BDW praat graag over anderen om zijn eigen wanbeleid van NVA niet aan bod te krijgen. Dat is gewoon de realiteit en als mensen hun beleid beoordelen blijft er niet veel over van de opiniepeilingen...

 • hannes leo

  Ronny Ooijen: correctie, wat u er ook moge van denken, enkel de informatie verstrekt door eurostat is officieel. En in weerwil van je bewering: de regering DR kreeg in 2013 een ernstige vermaning van Europa ivm het te hoge begrotingstekort en drastisch gestegen schuld. Onder deze regering is het begrotingstekort serieus afgenomen en de toename van de schuld is gedaald.

 • Ronny Ooijen

  jimmy simoen, u kan met uw vragen over hogere taksen terecht bij N(V)-Blabla, CD&V en OpenVLD. Dat zijn de partijen die de Vlaamse regering vormen. Doe er federaal gezien nog MR bij als u vragen over de stijgende staatsschuld heeft. Het antwoord van 1 partij ken ik nu al. Het is de schuld van.....

 • emile deckers

  Als groen en ps de macht grijpen zullen we meer migranten tellen dan eigen volk.De laatste keer dat groen in de regering zat hebben ze bouwgronden groene zone gemaakt waardoor mensen schade geleden hebben.Ze waren de bouwgronden kwijt die ze aankochten voor hun kinderen.De ps daarentegen liet in de laatste regering 200.000 bedrijven op de fles gaan waardoor de werkloosheid steeg. In Wallonie stijgt die nog altijd.Mensen die een huis bezitten zullen ook meer belastingen moeten betalen enzovoo