Wat zijn die “onbespreekbare” communautaire plannen van N-VA precies?

Paul Magnette.
BELGA Paul Magnette.
Volgens PS-voorzitter Paul Magnette maken de communautaire eisen van N-VA een paars-gele samenwerking zo goed als onmogelijk. Maar wat zijn die “onbespreekbare” plannen dan precies? De partij heeft onder meer een ‘voorlopige defederalisering’ op tafel gelegd. Daarbij blijven bevoegdheden in theorie federaal, maar worden ze in de praktijk gesplitst. “Wij zijn niet naïef”, riposteert PS.

Een voorlopige defederalisering werd eerder al toegepast in de jaren 60 en 70. Om de communautaire spanningen rond onderwijs en cultuur te ontmijnen, beslisten opeenvolgende Belgische regeringen toen om voor elke bevoegdheid een Vlaming en een Franstalige aan te duiden, die elk het eigen landsdeel aanstuurde. “De bevoegdheden blijven dan officieel federaal, maar de facto worden ze gesplitst. De techniek is dan ook altijd de voorbode geweest van een latere regionalisering”, zegt grondwetspecialist en ex-N-VA’er Hendrik Vuye. Bij een voorlopige defederalisering zou er per gewest een eigen beleid gevoerd kunnen worden, met eigen geld.

N-VA zou vooral mikken op het arbeidsmarkt- en gezondheidszorgbeleid. Hier zijn beide landsdelen volgens de partij het meest gebaat met een beleid op maat. “We hebben meerdere communautaire opties. Voorlopige defederalisering is er daar één van, maar ook niet meer”, luidt het binnen N-VA. De partij benadrukt dat er nog niet ‘au fond’ is onderhandeld over mogelijke communautaire hervormingen. 
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascale De Block

  Ze verschillen te veel van mening die landsdelen van ons...splitsen die boel...zal er toch van moeten komen vroeg of laat...zo geraken we allen niet verder vooruit!

 • Karel Van Beeck

  Waarom op nva wachten? Zij hebben de kans gehad maar hebben het zelf verprutst ( langer werken, woonbonus, uit de regering stappen,enz). Laat Magnette het proberen, betalen zullen we toch door de achtergelaten put van Bartjes clan,

 • René Schoeters

  België zoals het nu is kan nooit blijven bestaan, ooit gaan ze moeten scheiden!

 • Benny Raes

  Als ieder gewest zijn eigen wetten mag maken en eigen beslissingen mag nemen is het normaal dat er verschillen ontstaan. Daardoor kunnen er geldstromen ontstaan. Dus moeten de poltici geen moord en brand schreeuwen want ze zijn zelf de oorzaak. Terug één regering zodat alles terug overal gelijk is en er niet meer over en weer moet geschreeuwd worden.

 • Jens van den Broeck

  Splitsing is niet goed, confederalisme is niet goed, staatshervorming is niet goed... Het maakt niet uit wat N-VA voorstelt: de PS gaat met niks akkoord, want Vlamingen moeten gewoon betalen en zwijgen.