Ga naar de mobiele website
^ Top

Wat staat er in het akkoord van de regering?

Premier Charles Michel kondigde het akkoord via Twitter aan in zijn gekende stijl.
Photo News Premier Charles Michel kondigde het akkoord via Twitter aan in zijn gekende stijl.
De federale regering heeft deze nacht een akkoord bereikt in de onderhandelingen op Hertoginnedal. Dat heeft premier Charles Michel gemeld via twitter. De topministers zijn het eens geraakt over een reeks nieuwe structurele hervormingen op het vlak van fiscaliteit, concurrentiekracht en sociale cohesie. De kmo's krijgen onder meer een fiscaal voordeel met een tarief in de vennootschapsbelasting dat op termijn daalt naar 20 procent.

De regeringstop zat al sinds gisterenmiddag samen over de begroting en een reeks andere dossiers. Het ging onder meer over de verlaging van de vennootschapsbelasting, de rechtvaardige fiscaliteit en het activeren van spaargeld - wat al maanden drie heikele thema's waren - maar ook over tientallen sociaal-economische voorstellen.

"Agreement"

Om iets over 3.30 uur stuurde premier Michel in zijn intussen gekende stijl het bericht "agreement" de wereld in. Via hetzelfde medium meldde vicepremier Kris Peeters (CD&V) even later dat na de taxshift en werkbaar wendbaar werk, de derde grote hervormingsgolf is gelanceerd. "Meer jobs, meer koopkracht", luidt het.

MR-vicepremier Didier Reynders heeft het dan weer over "steun aan werk en concurrentie, daling van de vennootschapsbelasting voor alle ondernemingen", terwijl zijn Open Vld-collega Alexander De Croo een akkoord meldt "over grootste pakket sociaaleconomische hervormingen sinds regeerakkoord. Mét duidelijke liberale focus op groei, jobs & vooruitgang".

Voor wie meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft, komt er een heffing van 0,15 procent. Volgens premier Charles Michel komt er ook een stimulans om in de reële economie te investeren. "Het gaat om een maatregel Michel-De Croo, naar analogie met de wet Cooreman-De Clercq", legt de premier uit.

Tewerkstelling

Op het vlak van tewerkstelling komt er een uitbreiding van de flexi-jobs naar de detailhandel en zal de wet op de e-commerce worden aangepast aan nacht- en zondagwerk. Vanaf 2018 komen er lastenverlagingen in de strijd tegen sociale dumping in de bouwsector. Daarnaast is sprake van een hervorming van de proefperiode en van de aanmoediging van startersbanen.

Wat de begroting betreft, raakte de regering het voor 2018 eens over een inspanning van 0,6 procent van het bbp, ofwel 2,6 miljard euro. In lijn met de besliste maatregelen werden ook al de grote lijnen voor de begroting van 2019 getrokken. Het evenwicht op de begroting wordt vooruitgeschoven. "Europa legt ons dat niet op. We gaan voort met de sanering, de structurele hervormingen en de aanpak van de schuldenlast", aldus nog premier Michel.

'We gaan voort met de sanering, de structurele hervormingen en de aanpak van de schuldenlast'

Charles Michel

Verheugd

De eerste minister reageert verheugd op het akkoord over de "grote hervormingen die perfect in lijn liggen met het regeerakkoord". Het gaat over "nieuwe hervormingen die de middenklasse, de mensen die werken en de sociale cohesie ten goede komen". Zo werden maatregelen genomen over de aftrek van kosten voor opvang en de automatische toekenning van sociale rechten. Er is ook sprake van een handicapplan.

Veertig nieuwe maatregelen

In totaal raakte de regering het eens over een veertigtal nieuwe maatregelen. Ze zal Kamervoorzitter Siegfried Bracke vragen dat ze het akkoord morgen in het parlement kan voorstellen, bijvoorbeeld in een verenigde commissie.

"Deze begroting en structurele hervormingen stemmen overeen met het DNA van deze regering: jobs, jobs, jobs en erg sterke sociale maatregelen. Onze burgers kunnen de vruchten plukken van de resultaten van de voorbije drie jaar", aldus nog de premier.

De regering geeft vanmiddag meer tekst en uitleg bij het akkoord op de Wetstraat 16.

'Deze begroting en structurele hervormingen stemmen overeen met het DNA van deze regering: jobs, jobs, jobs en erg sterke sociale maatregelen'

Charles Michel35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • walter vermeulen

  niemand in dit land uitgenomen de politiekets al wat met vakbond te maken heeft kan zijn kosten betalen we kunnen beter doen gelojk de buitenlanders hier ontvangen en naar het vaderland sturen en verder.niets betalen aan die kloten politiek

 • gunther Leunens

  Meer jobs meer koopkracht ???jobs creeeren waar je met 1300 a 1400 euro verdiend huishuur gas en Electriciteit verzekeringen water zelfs een beetje multimedia uwe wagen van 10 jaar oud en dan moet je nog eten altijd maar rekenen en rekenen voor kunnen stand te houden in deze uitzuig maatschappij de lage middenstand is verdoemd rotpolitiekers

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Deze regering leeft boven hun stand

 • Sommeil

  En de hardzwoegende Vlaming werkt nog harder en langer voor minder. Stemmen doet hij nog steeds op NVA, want wat Vlaanderen doet, doet het beter.

 • Housen Mrabet

  waarom niet verminderen op regering want die hebben veel ministers die betaald moete worden in dit kleine land en altijd maar langer werken om op die manier sneller te sterven moeten ze minder betalen er is volk genoeg voor werk snap echt niet dat de regering te weinig geld heeft is even telle hoevzel er werken en moeten afdragen das veeeeeel geld per maand over heel belgie volgens mij is er ergens een lekje

Meld een bug