Wat riskeer je als je niet gaat stemmen en wat moet je doen als je geen oproepingsbrief ontving?

De Scheirder
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2012, stuurde 7,1% van de kiezers hun kat. Ondanks de opkomstplicht in ons land, werden zij daarvoor niet vervolgd. “Een tikje absurd en dus typisch Belgisch”, zegt de Gentse prof Carl Devos.

De ‘keuzeverzaking’ zoals dat zo mooi heet, steeg bij de vorige lokale verkiezingen gevoelig. Van iets boven de 8% naar 10,7%. Het gaat dan om kiezers die blanco of ongeldig stemmen of niet komen opdagen. De stijging in 2012 was volledig toe te schrijven aan het toegenomen absenteïsme: van een kleine 5% naar 7,1%, blanco en ongeldig bleven gelijk. “Die percentages fluctueren maar sinds 1976 ligt het aantal afwezigen bij de gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld op 7,1%, exact het percentage van de vorige lokale stembusronde”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent).

De kiezer die komende zondag liever een boswandeling maakt of in zijn luie zetel blijft zitten, overtreedt nochtans de wet. “We hebben in ons land geen stemplicht, zoals zo vaak gezegd wordt”, zegt Carl Devos, “maar wel een opkomstplicht. Wie niet opdaagt, is strafbaar en kan vervolgd worden.”

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos De jossentrekker

  Beter legaliseer die plant ! Stem voor een groener belgie !

 • Nando Garcia Fernandez

  ik heb mijn tong eens uitgestoken naar een gendarme en veroordeeld en kreeg levenslang geen prijs van de overheid ook al heb ik 45 jaar keihard gewerkt

 • gabriel papanikitas

  De politiek die constant in onze zakken zit, is dat dan niet strafbaar?

 • Elke Schepers

  Moet ik op mijn vrije zondag ook nog gaan stemmen. Totaal geen behoefte aan en vooral niet omdat het moet. Van alle partijen is er nog niet eens 1 waar ik volledig mee akkoord ben . Dus waarom moet ik dan toch gaan stemmen . Voor die boete wat ik er voor krijg als ik niet ga . .. Waarom laten ze ons hier niet vrij in ' in de keuze wel of niet te gaan !

 • Ronny Vansteelandt

  Merci voor de tip.