Wat moet je doen wanneer je een gasgeur ruikt?

thinkstock

Wanneer je een gasgeur waarneemt, volg je best dit duidelijke stappenplan. Dat meldt distributienetbeheerder Eandis na de ontploffing op de Antwerpse Paardenmarkt. 

“Maak geen vuur en doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit", zegt Jean-Pierre Blomme van Eandis. "Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en open ramen en deuren.” De kleinste vonk kan namelijk een ontploffing veroorzaken.

Na het afsluiten van de hoofdkraan ga je naar buiten. “Naar een plaats waar je het gas niet meer ruikt", gaat Blomme voort. "Bel dan gratis naar ons nummer 0800 65 0 65. Die oproepen krijgen bij ons voorrang, we komen dan zo snel mogelijk ter plaatse.” Het is belangrijk om niet te bellen in de ruimte waar de gasgeur hangt. 

Bob Van Mol

Vlaanderen telt met Infrax nog een andere grote netbeheerder. In Brussel is dat Sibelga. Hun gratis nummers zijn 0800 60 888 voor Infrax en 0800 19 400 voor Sibelga.

Bob Van Mol

Het is nog niet officieel bevestigd of de explosie in Antwerpen al dan niet werd veroorzaakt door een gaslek.

Bob Van Mol14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Will Pieters

  Beste heren van Eandis al eens aan een galekschakelaar gedacht ?

 • Marie-Claire De Bosscher

  in gent zoiets meegemaakt, op zaterdagavond, naar gasfirma gebeld, en die kwamen meteen, was een koppeling achter het kookvuur die losgekomen was, meteen hersteld; die namen geen risico.

 • Carine Singel?

  Zo snel mogelijk weglopen.!

 • David Soetewey

  Elektrisch verwarmen?

 • Nancy Trioens

  Ge moet er eerst aan kunnen, bij ons is dat afgesloten, ge zout die deur al moeten inbeuken. Wij weten niet wie de huismeester is want huren van een kantoor, we zijn met 10 bewoners in een echt krot maar heb geen geld om te verhuizen.