Wat moet er volgens u in de ‘Vlaamse canon’ omdat het onze cultuur typeert?

Illustratiefoto.
photo_news Illustratiefoto.
Na Nederland leeft ook hier nu het idee om een lijst op te stellen van culturele en historische zaken die de “Vlaamse cultuur typeren”. Die ‘Vlaamse canon’ zou voor nieuwkomers of schoolkinderen verplichte leerstof moeten worden. Het voorstel wordt zowel met lof als kritiek onthaald - maar hoe moet zo’n Vlaamse canon er volgens u uitzien

In de startnota stelt Vlaams informateur Bart De Wever voor om een ‘Vlaams canon’ op te stellen: een verzameling van “ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis, die Vlaanderen als Europese natie typeren”. Die lijst zou het identiteitsbesef van jongeren moeten bevorderen én kan als leidraad dienen voor nieuwkomers die kennis maken met de Vlaamse cultuur, klinkt het. Niet iedereen is echter overtuigd van het nut van zo’n canon. 

Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wat tot de fundamenten van de Vlaamse cultuur gerekend mag worden. Dat je om Rubens niet heen kan, lijkt duidelijk. Maar wat doe je met bier of Eddy Merckx? En mag Toots Thielemans erin als Brusselaar?

In Nederland, waar ze al langer een ‘canon’ hebben, kwamen bovendien ook negatieve gebeurtenissen - zoals de slavernij - erin terecht. Kunnen we naar analogie op de Vlaamse lijst ook de kolonisatie van Congo zetten of is dat puur Belgisch? 

Brusselmans of Brel

Het voorstel weekt ook heel wat reacties los op Twitter, onder de hashtag ‘#VlaamseCanon’. Gebruikers doen er de meest uiteenlopende suggesties: van Ons Kookboek tot Eddy Wally. Maar vooral wordt er gediscussieerd over de zin en onzin van een canon. 

Als de beste kunstenaars uit onze contreien een plaats krijgen op de lijst, dan bestaat bijvoorbeeld de kans dat de Vlaamse canon herleid wordt tot “linkse propaganda”, zo suggereert humoristische muziekgroep Katastroof. “Ik hoor als voorstellen Hugo Claus, Dimitri Verhulst, Stijn Coninckx (sic), Jan Decleir, Brel, Brusselmans, Bart Peeters, ... Juist allemaal mensen die niet op de N-VA zouden stemmen. Gaat dat geen omgekeerd effect hebben als leerlingen hun oeuvre gaan bestuderen?”, klinkt het verder.

Maar wat denkt u? Wel Claus, geen Brel? Guldensporenslag, maar geen (Zeeuwse) mosselen met frieten? Laat ons in een reactie onder dit artikel weten wat volgens u tot de ‘Vlaamse canon’ moet behoren. Op het einde van de dag worden de populairste en interessantste voorstellen op een rijtje gezet. 
145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jaak Casteleyn

  Een minister die spelletjes op zijn gsm zit te spelen in het Vlaams parlement, dat moet er zeker in, en dan vol pretentie zegt dat het “fake news” is of moet dat “vals nieuws” zijn, een vreemde taal kan niet in een Nationalisten canon of het moet Latijn zijn.

 • Chris Devlaeminck

  @Moehmena Rahous. Goed gezegd. Wat ook verzwegen wordt is hoe in een jong België Vlamingen tweederangsburgers waren. Vlaanderen werd door de Franssprekende machthebbers gezien als een kolonie. Ze hebben zelfs geprobeerd Vlaanderen te verfransen. Dit wordt allemaal verzwegen in geschiedenislessen.

 • Moehmena Rahous

  @Erik Van Acker : geschiedenislessen worden ook opgelegd door de overheid. Heeft u ooit op school geleerd dat Frans-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen tot Vlaanderen behoorden ? Nee, natuurlijk niet, net zo min als ik, omdat de overheid dat niet aanleert in de Belgische scholen. Dat is allemaal mooi verzwegen. Onze geschiedenislessen zijn net zo politiek gestuurd door Belgie als het Vlaams canon voor vreemdelingen.

 • Erik Van Acker

  Niets.Totaal overbodig.Ieder bepaalt voor zichzelf wat belangrijk was in de geschiedenis.Dit moet niet opgelegd worden door de overheid.

 • Moehmena Rahous

  Niet alleen moet het Vlaams canon de collabolerende Vlaming vermelden, maar ook het stille koppige langzame Vlaams verzet en overleven tijdens de overheersing van het huidige Vlaanderen door de Romeinen, de Noormannen, de Spanjaarden, de Pruisen, de Oostenrijkers, de Nederlanden, de Engelsen, de Fransen, de Duitsers en de franskiljons. En dat men in Vlaanderen goed en vrij leeft als men hard werkt en Nederlands spreekt.