Wat maakt net deze storm potentieel zo zwaar en gevaarlijk? Onze weerman legt uit

"Deze storm heeft een zeer groot windveld, dat in zijn volledige lengte over ons land trekt", zegt weerman David Dehenauw.
Jan Van Maele/VTM "Deze storm heeft een zeer groot windveld, dat in zijn volledige lengte over ons land trekt", zegt weerman David Dehenauw.
De waarschuwingen omtrent storm Ciara klinken behoorlijk onheilspellend. Het is nochtans lang niet de eerste storm die over ons land trekt. Wat maakt net deze storm potentieel zo zwaar en gevaarlijk? Onze weerman David Dehenauw legt het uit.

Heb je zelf opmerkelijke stormvideobeelden? Deel ze dan met ons en wij delen ze met alle andere HLN-bezoekers. Mail naar video@hln.be of whatsapp naar 0474 74 65 02. Graag ook met de gemeentenaam of wat korte info erbij. Alvast bedankt en hou het vooral veilig!

Is deze storm echt uitzonderlijk? “We moeten dit niet overdrijven”, zegt David Dehenauw. “De laatste keer dat we windstoten hadden tot 120 km/u, was vorig jaar in Stabroek.” Bij die storm - die slechts een kleine stormkern had - was er vooral veel schade in het Antwerpse. “Dat we windstoten tot 130 km/u hadden, is al zeker twee jaar geleden. Echt uitzonderlijk is iets voor het KMI pas als het één keer in de 30 jaar voorkomt. Dus we moeten het niet opkloppen.”

Toch verwacht Dehenauw dat er deze keer schade zal zijn. Die zal wellicht verspreid zijn over meerdere provincies. “De storm Ciara heeft een zeer groot windveld, dat bovendien in zijn volledige lengte over ons land trekt. Ik verwacht geen grote verschillen in windsterkte tussen verschillende regio’s. Dat wil echter niet zeggen dat er overal windstoten tot 130 km/u komen, maar toch zal de schade meer verspreid zijn.” 

“Schade is niet te voorspellen”

Stormschade is volgens de weerman te verwachten vanaf windstoten van 80 à 90 km/u. “Die zullen er zijn in elke provincie, mogelijk zelfs tot 100 km/u. Maar schade is moeilijk te voorspellen. Die is deels afhankelijk van het weer, maar ook van de toestand waarin gebouwen of bomen verkeren en van voorzorgsmaatregelen.”

Alle zondagwedstrijden in 1A en 1B afgelast door storm Ciara:
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bart vansteenkiste

  een weerman voorspel het weer en zegt plaatselijk kan het in binnen land 130km per uur waaien , hij gaat eens overdrijven zondag nammidag en zelfs s'nachts heeft nog geen 80km peruur gewaaid man , was veel minder dan wat ze hebben voorspeld zo windje kan nog geen pan van uw dak waaien , zo overdrijven man zoek toch een andere job

 • Wim Persyn

  Beste Freddy, je argument houdt geen steek. Een brandweerman die een brand niet geblust krijgt moet dus ook zijn C4 krijgen? Als weerman had jij je C4 al lang gekregen, terecht en gelukkig maar.

 • Danny Buyse

  @Theo, het gaat erbij mij niet om of de schade terugbetaald wordt maar de miserie die er dan is en ik kan missen als de kiespijn. Als er een boom op uw huis valt die zeer zware schade teweegbrengt moet men dat dan niet erg vinden omdat het toch allemaal terugbetaald wordt?

 • Johan Vanwaeyenberghe

  Inderdaad stormschade word vergoed, maar toch heb je steed verlies. Je krijgt niet de nieuwe prijs betaalt maar ouderdom en zo verder... word steeds in mindering gebracht. Heb het al zelf tweemaal meegemaakt door rondvliegend materiaal van de buren.

 • Els Lefebvre

  Jaja komt 1 keer in de 30j voor en de sinterklaasstorm van een paar jaar geleden ik dacht 5j geleden of zo iets. Toen zeiden ze dit ook