Wat gebeurde er met “verdwenen" Libisch geld? Extra hoorzittingen gevraagd na Pano-reportage

Dirk Van der Maelen (sp.a).
photo_news Dirk Van der Maelen (sp.a).
Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen vraagt dringend extra hoorzittingen in de commissie Financiën in verband met de zaak rond het verdwenen Libisch geld. Dat zegt hij naar aanleiding van reportage van het VRT-duidingsprogramma Pano over de gerechtelijke strubbelingen van prins Laurent met de Libische staat en de twee miljard euro aan bevroren Libische fondsen die België heeft vrijgegeven.

"Na bijna een jaar actualiteit, twintig parlementaire vragen en twee hoorzittingen, hebben we nog steeds geen antwoord op de meest pertinente vragen: Waarom werd beslist om de Libische fondsen vrij te geven? Wie nam die beslissing? Wat gebeurde met die verdwenen miljarden? En wie was politiek verantwoordelijk? We tasten volledig in het duister", zegt Van der Maelen.

"Ik vraag daarom dringend extra hoorzittingen in de commissie Financiën om eindelijk transparantie, een democratie waardig, te krijgen. We hebben nog ruim zes weken om deze zaak grondig uit te spitten."

Gebrek aan informatie

In de Pano-reportage wordt gesteld dat het geld dat België vrijmaakte, mogelijk gebruikt is om milities in Libië te bewapenen. "Ik stel vast dat de bevoegde uittredende en voormalige ministers voor de camera, noch in de Kamer, verklaringen willen afleggen. Zo schiet de regering tekort in haar taak om het parlement alle informatie te geven die het nodig heeft om te controleren of beslissingen die door de regering genomen werden, conform het internationaal recht zijn", zegt Van der Maelen. 

"Zeker nu de VN oordeelt dat ze strijdig zijn met de resolutie van de Veiligheidsraad. Bovendien heeft prins Laurent een punt dat hij zich gediscrimineerd voelt. De regering slooft zich uit zodat Belgische wapenbedrijven hun geld terugzien, maar laat de prins aan zijn lot over met een arrest van het hof van beroep dat zijn schuldvordering bevestigt."

Lichtzinnig? 

De sp.a-er zegt nog onthutst te over de schijnbaar lichtzinnige manier waarop de beslissing genomen lijkt te zijn om de Libische fondsen te deblokkeren. "Of zit er toch meer achter? De tegenstrijdige verklaringen van voormalig administrateur-generaal van de Schatkist Monbaliu laten dit vermoeden. Handelde hij alleen of werkte hij in opdracht van een regeringslid?", aldus Van der Maelen, die spreekt van een "zeer ernstige zaak van internationale omvang".
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Smeets

  Laurent heeft juist gehandeld, toch wel erg dat zelfs na een gerechtelijke uitspraak hij niet geholpen wordt! Dat stinkt gewoon, bij zijn er dan geen betrouwbare politiekers in België? eens verkozen zijn ze geen van allen nog te vertrouwen nog erger dan kriminelen. Hopenlijk krijgen ze een verdiende straf en slaan ze die mensen al hun bezittingen aan, want dit verdienen ze!.

 • eric maier

  Boompjes planten in de Sahara, dat is toch een duidelijke vorm van een fraudepraktijk, naast een hoop andere totaal onzinnige zaken die veel minder hebben gekost dan word aangegeven. Hij moet zijn gezin toch kunnen onderhouden na het snijden in zijn dotatie.

 • Danny Govaerts

  De. Era twoordelijke uit sluiten van een mogelijkheid om nog aan politiek te doen en naar Europees recht straffen voor begane kriminele feiten.

 • Christiaan Verbeeck

  Het is toch vaak een contradictie: enerzijds wil men via bergen aan reglementering witwasgeld, misdaadgeld en fraude voorkomen. De bankier moet u binnenste buiten draaien als je met 10000€ cash komt aandraven maar als er 350 miljoen wordt overgeschreven moet hierover geen enkele verantwoording over afgeleverd worden!! En dan klagen politici dat mensen onvoldoende geloven in onze democratisch besluitvorming. Je zou voor minder! Het gaat wel over 2 miljard, een beetje sérieux blijven aub.

 • Lidia Van Bogaert

  Prins Laurent is volledig in zijn recht, hij moet zijn miljoenen terugkrijgen.