Exclusief voor abonnees

Wat bestelt ú in de frituur: curryworst, frika(n)del, of toch maar een ‘lange hamburger’?

Belgisch Kampioen ‘Frikandel eten’ Rik Nauwelaerts, woonachtig in het Antwerpse Beerzel, noemt de frituursnack curryworst.
Belgisch Kampioen ‘Frikandel eten’ Rik Nauwelaerts, woonachtig in het Antwerpse Beerzel, noemt de frituursnack curryworst.
Is het nu curryworst, frikandel of frikadel? Of misschien ‘lange hamburger’? Niet de samenstelling maar wel de juiste terminologie voor de meest populaire frituursnack is momenteel voer voor (ludieke) discussies. 

Sinds onder meer het Eén-programma ‘Over Eten’ er naar aanleiding van de ‘Week van de friet’ een item aan wijdde, heeft zowat iedereen het er over. De kans is dus groot dat ook u de jongste dagen met collega’s, vrienden of misschien zelfs gisteravond nog in de frituur over de ‘juiste’ benaming voor de langwerpige, gefrituurde  gehaktsnack stond te discussiëren. 

Want wat voor de ene een curryworst is, noemt de ander een ‘lange hamburger’, of frika(n)del. Best verwarrend. Want dat is elders dan weer de benaming voor de kleinere gehaktballetjes in tomatensaus of een ronde, gefrituurde gehaktbal. Maar noemt men dat  in bepaalde landsdelen geen boulet? Reden genoeg voor verwarring in de frituur. Hoe zit dat dus?

Je hebt 28% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim Veirman

  @paul van de velde: dan heb je totaal geen idee van wat er echt in zit. Daar is onlangs nochtans een reportage over geweest. Waar jij over spreekt is al lang verleden tijd. In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.

 • Frans Dedokker

  Wie noemt dat nu een lange hamburger..

 • paul van de velde

  Een van grootste vetzakerij die ze in de frituur verkopen als je weet van wat en hoe het gemaakt wordt.

 • KRISTOF ZUTTERMAN

  Frikandel is idd de enige echte juiste naam.Staat op alle dozen die de merken in een frituur trouwens verkopen.

 • David De Geyter

  Frikandel is de enige juist.