Wat als Vande Lanotte de sjerp verliest in Oostende? "Dan pas ik voor schepenambt"

Johan Vande lanotte (sp.a) en Bart Tommelein (Open Vld).
Photo News Johan Vande lanotte (sp.a) en Bart Tommelein (Open Vld).
In Oostende gaat Johan Vande Lanotte na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag niet in het schepencollege zetelen als hij geen burgemeester kan blijven. Dat heeft hij maandag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Peilingen voorspellen dat de kiesstrijd in Oostende zal uitdraaien op een duel tussen Vande Lanotte en Bart Tommelein. "De ene wint, en de andere niet", blikte Vande Lanotte vooruit. Verliest de zittende burgemeester het pleit, dan is een schepenambt uitgesloten. "Ik ga niet als schoonzoon bij een andere burgemeester zitten. Dan ga ik iets anders moeten doen", zei de voormalige vicepremier en sp.a-partijvoorzitter. 

De voorbije zes jaar vormde de Stadslijst van Vande Lanotte een coalitie met CD&V en Open Vld van Tommelein. Hij bevestigde maandag dat hij Vlaams minister blijft tot de verkiezingen van mei volgend jaar. "Maar één zaak is duidelijk: als de kiezer in Oostende mij de kans geeft om burgemeester te worden, zal ik in 2019 de eed afleggen en ook in 2019 daadwerkelijk burgemeester worden." 

Coalities

Afgaande op de stellingnames van de lijsttrekkers is het aantal potentiële coalities in Oostende al ingeperkt. Wouter De Vriendt (Groen) maakte duidelijk dat zijn partij niet in het bestuur wil met N-VA. Björn Anseeuw sluit dan weer een coalitie met de Stadslijst uit. Ook bij de Stadslijst ziet men zo'n samenwerking niet zitten. Open Vld sluit buiten Vlaams Belang en Pvda dan weer geen enkele partij uit.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Wijgers

  Duidelijk Chris Peeters achterna , hebben duidelijk zelfde politieke goeroe in dienst ...

 • Joan (R) Lute (van Luyt)

  Oostende is al lang niet meer de koningin der badsteden en wanneer je verder kijkt dan de meest toeristische locaties in Oostende dan zijn stoepen amper onderhouden en is vervuiling zoals zwerfvuil en niet opgeruimde hondenpoep geen uitzondering. Tevens neemt het onveiligheidsgevoel 's avonds toe en is openbaar druggebruik een toenemend probleem aan het worden. Alleen een nultolerantie kan helpen maar evengoed ook voor toeristen en daar wil mijnheer burgemeester niet aan raken

 • Erik Desloover

  Jvdl is te min als schepen. Stem hem terug naar bachten de kupe waar hij hoort. De stad is er alleen maar op achteruit gegaan. Van koningin naar stad naar marginale stad. Jvdl heeft al 25 jaar alles kapot gemaakt. Rmt Sabena zilverfonds elektrawinds...

 • freddy depaepe

  laat alleen eens de echte Vlamingen kiezen en dan eens zien welke partij de meeste stemmen haalt, inderdaad het vlaams belang de enige partij met alleen echte vlaamse stemmen en dat zou eens tot nadenken moeten stemmen dat men deze partij uitsluit met een ondemocratisch cordon sanitair

 • Raoul Rouma

  Volgens mij is het daar kiezen voor de regen of de drop. Ene die binnen is en ene die te dom is. Maar mijn aanvoelen zegt dat de nodige afspraakjes daar al gemaakt zijn. De verkiezingen zijn enkel bezigheidstherapie voor het kleine grut, een democratisch karakter dient te worden onderhouden , enkel maar voor de schone schijn.