Wat als u niet kwam opdagen als voorzitter of bijzitter op verkiezingsdag? “Boete kan vele malen hoger liggen dan minnelijke schikking”

Benny Proot
In Vlaanderen zijn honderden voorzitters en bijzitters niet komen opdagen bij de afgelopen lokale verkiezingen. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de verschillende parketten. Maar wat als u uw kat hebt gestuurd?

Tienduizenden Vlamingen werden afgelopen verkiezingen opgeroepen om te zitten in de stem- en telbureaus. Nu blijkt dat honderden voor- en bijzitters hun kat hebben gestuurd, meldt VRT NWS. Meestal gaat het om mensen die hun oproepingsbrief genegeerd hebben.

In tegenstelling tot wat vaak geacht wordt, maken onwettige afwezigen wel degelijk kans op vervolging, al hangt dat sterk af van parket tot parket. Wellicht worden de afwezigen in de meeste plaatsen opgeroepen voor verhoor. Als dat verhoor de persoon in kwestie niet vrijpleit, zal de politie proberen een minnelijke schikking te treffen.

Mocht de afwezige dat weigeren, gaat de zaak naar de rechtbank, waar een geldboete van 400 tot 1.600 euro mogelijk is. Verschillende rechtbanken organiseren themadagen om alle afwezigen te berechten. In Brugge vindt op 28 februari zo’n themadag plaats. “Voorlopig zitten we in Brugge alleen aan 121 dossiers, waarvan er wel al 70 geseponeerd zijn”, zegt procureur Céline D’Havé. De komende tijd zal de politie de overige 51 mensen ondervragen. Geven ze geen geldig excuus, krijgen ze een boete van 250 euro. Wie dat weigert te betalen, verschijnt uiteindelijk voor de rechter.

Wie na een bezoekje aan de politie een minnelijke schikking van 250 euro in de brievenbus krijgt, wordt aangeraden die te betalen. Eenmaal de zaak voor de rechtbank komt, riskeren ze een veelvoud te moeten betalen. Op 28 februari zal duidelijk worden hoeveel hardleerse bijzitters geen geldig excuus hadden én weigerden de boete te betalen. Ook andere parketten in Vlaanderen hanteren dezelfde werkwijze. De verwachting is dat het alles samen om honderden bijzitters en voorzitters waren. Ze riskeren in de rechtbank een boete tussen 400 en 1.600 euro.

In Gent gaat het voorlopig om 144 dossiers. In Leuven om 94. Eerder maakte het parket Halle-Vilvoorde ook al bekend afwezigen streng en consequent te zullen bestraffen. Na de lokale verkiezingen van 2012 werden meer dan 1.000 Belgen vervolgd.
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Naomi Moins

  Mijn man gaat 6/7 gaan werken van smorgens vroeg tot heel laat in de avond... en dan moet hij nog op zijn enige vrije dag gaan zitten om te stemen. Dat ze eens mensen nemen die werkloos zijn of gepensioneerde die hun nog nuttig willen maken. !!

 • Wilfried Vanden Berg

  Waarom moeten mensen nog gaan kiezen? Alles is al geregeld ver voor de verkiezingen. Dagen voor de verkiezing staan die graaiers gewoon te liegen voor de mensen. En zonder rood te worden van schaamte. Wat nu aan de hand is in Antwerpen is een grote show vertoning. Iedereen van elke partij weet al wat hij krijgt. Het is gewoon zand in de mensen hun ogen strooien. Het is gewoon een circussen show vertoning.

 • ingrid grieten

  Ik dacht dat alle rechtbanken het zo druk hadden? Als trouwens steeds meer mensen hun kat sturen zegt dit meer over het kiessysteem dan over de overtreding. Hopelijk is er een rechter dapper genoeg om iedereen op die themadag opschorting van straf te geven om alzo een precedent te scheppen.

 • marc castermans

  Die gaan helemaal niet beboet worden, telkens veel blabla en telkens weer noppes.

 • Janna Boonstra

  Krijgen die mensen voor een dag zitten in het stembureau net zo veel salaris dan die lapzwansen die in de regering zitten?