Waris Dirie geeft weinig opheldering over verdwijning

UNKNOWN

Ex-topmodel en VN-ambassadrice Waris Dirie (43) heeft aan de Brusselse politie weinig opheldering gegeven over haar verdwijning. Ze heeft enkel verklaard dat ze twee en een halve dag door Brussel heeft gezworven en in de lobby's van verschillende hotels heeft geslapen. Ze zou geen enkel misdrijf gepleegd hebben noch het slachtoffer van enig misdrijf geworden zijn, zodat het Brusselse parket geen reden ziet om de zaak verder te onderzoeken.

Verloren gelopen
De Somalische Dirie verbleef deze week in het Sofitel Brussels Europa op het Jourdanplein in Etterbeek. Ze zou woensdag deelnemen aan een conferentie in het Europees parlement en had een afspraak met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Dinsdag omstreeks 23 uur ging ze naar een discotheek aan de Brusselse Louizalaan waar ze een uur tot anderhalf uur bleef. Toen ze wilde terugkeren naar haar hotel, liep ze echter verloren in de hoofdstad. Ze kwam uiteindelijk terecht bij het Sofitel Brussels Toison d'Or in de Kapitein Crespelstraat in Elsene.

Politiepatrouille
Een politiepatrouille nam het voormalige model, die geen geld of identiteitsdocumenten bij zich had, daar mee en reed langs verschillende luxehotels in de stad. Toen de agenten ook in het hotel Plaza langs de Adolphe Maxlaan informeerden of Dirie er een kamer had gereserveerd, verliet de activiste de politiewagen. Ze ging een pakje sigaretten kopen en stapte bij haar terugkeer, tussen 3 en 4 uur, in een taxi. Sindsdien was ze spoorloos.

Opsporingsbericht
Gisterenmiddag lanceerde het gerecht dan een opsporingsbericht en een oproep naar getuigen. Diezelfde namiddag omstreeks 17.30 uur herkende een Brusselse politieman Dirie in de Korte Boterstraat, nabij de Grote Markt. Ze was in het gezelschap van een Belgische man. Die had haar de dag voordien in een café zien zitten en toen hij haar gisteren opnieuw in hetzelfde café zag, had hij er een gesprek mee aangeknoopt.

Oostenrijk
Volgens haar verklaring aan de Brusselse politie, die nauwelijks een half uur in beslag nam, had Waris Dirie sinds dinsdagnacht in Brussel rondgedwaald en had ze in de lobby's van verschillende hotels geslapen. Omdat ze geen geld had, had ze geen kamer genomen en had ze gedurende de afgelopen dagen niet gegeten. Verdere uitleg over de redenen waarom ze haar afspraken niet was nagekomen of niemand uit haar entourage had gecontacteerd, wou het ex-topmodel niet geven. Ze zou van plan geweest zijn om nog gisterenavond naar Oostenrijk te vertrekken. Of ze dat ook gedaan heeft, kon het parket niet zeggen. (belga/tdb)