Wapenhandelaar doet controversieel voorstel: "Laat zelfverdediging ook toe voor goederen"

Zaterdag schoot een juwelier in Oostakker een overvaller dood toen die wegvluchtte.
BELGA Zaterdag schoot een juwelier in Oostakker een overvaller dood toen die wegvluchtte.
Elk jaar komen er in ons land tienduizend legale vuurwapens bij. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Wapenregister. Vlak na de moordpartij van Hans Van Themsche in 2006 hebben tienduizenden mensen hun wapen ingeleverd, maar dat is volledig gekeerd. Een wapenhandelaar doet bovendien een controversieel voorstel. “Laat zelfverdediging ook toe voor goederen”, zegt hij.

Mensen nemen er nu toch één omdat ze zich onveilig voelen of bij een schietclub willen. Meer en meer mensen hebben namelijk belangstelling voor de schietsport.

Van Temsche

In 2006 waren er nog bijna 788.000 wapens in ons land. In dat jaar schoot Hans Van Temsche in Antwerpen een meisje van twee en haar oppas dood. Nadien zijn er met een amnestiewet veel wapens ingeleverd, die al of niet geregistreerd waren.

In 2010 waren er dan ook al 80.000 wapens minder. Sinds vorig jaar komt het aantal wapens op 781.000. Het staat dus opnieuw bijna in op het niveau van 2006.

Ook goederen

Daniel Beets is wapenhandelaar en lid van een vereniging die wapenliefhebbers verdedigt. Hij vindt dat de wet van de wettige zelfverdediging moet veranderen. "Je moet niet alleen personen maar ook goederen wettelijk met een wapen kunnen verdedigen." De ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Justitie Koen Geens (CD&V) willen niet reageren op dat voorstel.
37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erik Snarevlis

  Ik heb maar één leven en geen enkele wet staat boven het verdedigen van mijn leven. Als de politiek me veiligheid en gerechtigheid kan garanderen heb ik niets nodig, anders verplicht men ons om onze plan te trekken by any means nececairy.

 • Christine Laevers

  Daar gaan ongelukken en wantoestanden van komen. Ik ben het eens met de commentaren die spreken over : 'wat met een brood, een portefeuille, een fiets ...' Ik zou eerder iemand die voor een eerste misdrijf veroordeeld wordt, zijn foto gewoon overal verspreiden. Gedaan met de privacy. Dat die dan uitwijken. Vele criminelen doen gewapende overvallen en hebben al een ellenlang strafblad! Hoe is dat nu mogelijk ?

 • Dirk Brouns

  Catherine Evers Het artikel gaat redelijk kort door de bocht. Maar ja van een sensatiegazet had ik niks anders verwacht. Pik er een statement uit zodat het idee al op voorhand een still dood is gestorven. Het ging hier zelfs niet over vuurwapens. Enkel maar het recht om zijn bezittingen te mogen verdedigen.

 • Luc De Rycke

  Personen en eigendom moet normaal beschermd worden door de overheid (politie,leger...) Indien die deze taak niet kunnen volbrengen (wat momenteel zo is)zou men de wettelijke mogelijkheid moeten hebben om dit zelf te doen zonder ervoor vervolgd te worden als een ordinaire crimineel.

 • Maurice Delahaye

  Strak plan....