Wanneer reanimeer je premature baby’s en wanneer niet?

VTM NIEUWS
Steeds jongere en kleinere premature baby’s zijn toch levensvatbaar. Maar hoe ver ga je als arts? In België ligt de grens rond de 24 weken. Onder de 24 weken is het risico op overlijden of de kans op een zware handicap te groot.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wereldwijd heerst er een consensus dat artsen baby’s die te vroeg worden geboren, vanaf 25 weken zwangerschap sowieso reanimeren. Voor de Belgische artsen is er zelfs vanaf 24 weken al geen twijfel meer. Als de baby’tjes nog jonger zijn, dan is er een grijze zone.

Onder de 24 weken is het risico op overlijden namelijk groot en hebben de kindjes veel kans op een zware handicap. Maar veel hangt ook af van hoe sterk ze zijn bij geboorte. “Niet enkel de zwangerschapsduur, maar ook het gewicht speelt een rol”, vertelt Filip Cools, neonatoloog aan het UZ Brussel. “Een extreem laag gewicht vertelt ook dat de foetus moeite heeft gehad om te groeien in de baarmoeder.”

Grijze zone

“Vanaf 23 weken zie je al dat er een grotere bereidheid is bij de artsen om te reanimeren”, zegt Chris Gastmans, professor medische ethiek aan de KU Leuven. “Maar er is in die drieëntwintigste week en in die vierentwintigste week toch nog heel veel onenigheid onder artsen. Heel veel dingen zijn toch nog onduidelijk. De prognose, hoe gaat het kindje er uit komen? Welke aandoeningen zal het hebben?”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.