Exclusief voor abonnees

Wanneer mag politie schieten? “Als iemand zijn voertuig als wapen gebruikt, mag je schieten”

.
Marc Baert .
De Brusselse politie schoot vanochtend een Fransman (29) dood die agenten wilde aanrijden. Het gerecht onderzoekt nu of het vuurwapengebruik van de politie terecht was.

Het is 5.23 uur als een grijze Citroën C4 in volle vaart over de Ninoofsesteenweg in Molenbeek scheurt. In het kielzog van de personenwagen met Franse nummerplaten: een politiewagen van de Brusselse politie. 

Agenten achtervolgen de wagen met twee inzittenden sinds het voertuig ervandoor stoof via de Diksmuidelaan in het centrum, zo'n 3 kilometer richting het stadscentrum. De politie doet daar een stopteken omdat de Citroën op de trambaan rijdt. De 29-jarige Fransman achter het stuur trapt op het gaspedaal en slaat op de vlucht. 

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hedwig HUYGENS

  mijnher thyssens hij nam de vlucht met een wagen us met zijn wapen en breng t anderenin gevaar ,het gevaar is nog steeds nakend voor derden dus handelt de politieman in staat van wetige zlfverdediging , en het gebruik van een vuurwapen blijft evenredig-ik vermoed dat de heer stockmans een collega is of lessen volgdewant zijn uitleg is heel duidelijk. Het P comite is niet om politiemensen te pesten maar om na te gaan of alle voorwaarden wel vervuld werden Goed werk geleverd politiemensen

 • Victor Munster

  Een burger die een paar dagen geleden een auto met inbrekers ramde wordt beschuldigd van moordpoging. Twee maten en gewichten.

 • René Mattyns

  Heb in landen geweest waar ze niet durven in rijden op Politie.Het staat er precies op geschreven.Een joekel van een blauw zwaailicht op een 1200 cc, bottinnekes en een blaffer, niemand die daar de held wil uithangen

 • yanec fronciewiz

  Stel, deze crimineel raast voort en komt een groepje schoolkinderen tegen op het zebrapad, dan gaat men de vraag stellen waarom die agent NIET geschoten heeft!!!

 • Alain Heirman

  Aan mevrouw Liesbeth Tippels. Een vluchtende auto, na verschillende aanmaningen om te stoppen is geen onschuldig burgertje. Dat individu heeft iets op zijn kerfstok. Politie handelde goed. Een gehoorzame burger heeft niks te verbergen ene stopt.