Walter De Donder (CD&V): “Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen”

Walter De Donder
Dieter Bacquaert Walter De Donder
“Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen”, zegt kandidaat CD&V-voorzitter Walter De Donder in een video die hij gisterenavond zelf op Twitter heeft geplaatst. Volgens De Donder is dat niet alleen in Antwerpen, maar ook in Brussel “een probleem”. Binnen CD&V wordt afkeurend gereageerd op de opvallende uitspraken van de burgemeester van Affligem. 

“Ik kom vaak in Antwerpen. Daar zijn een aantal regio’s zwaar getroffen door migratie. Dat is allemaal een beetje fout gelopen. En ik vind dat we als CD&V een beetje rond dat thema hebben gefietst”, steekt hij van wal. De Donder verwijst daarna naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1994, waar het toenmalige Vlaams Blok voor het eerst een grote verkiezingsoverwinning haalde. “De zogenaamde eerste zwarte zondag”, zegt hij. “Maar wij hebben dat ontkend. We hebben gezegd: dat is niet aan de orde, het multiculturele heeft voorrang, we moeten iedereen omarmen. Men heeft nu op het terrein gezien dat dat niet werkt. 

“Het grootste probleem van een probleem is niet dat het probleem er is, maar wel dat het wordt ontkend. De beleidsmensen hebben altijd ontkend dat er een probleem is. Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen. Dat is ook in Brussel een stedelijk probleem”, gaat De Donder verder.

Logeerkamer

“Als je aan mij vraagt om het migratieprobleem uit te leggen, dan zeg ik het volgende. Als ik thuis een logeerkamer zou hebben die leeg staat, dan ben ik bereid om tegen iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft te zeggen: ‘Kom je mag bij mij logeren. Een tijdje. Ik zal je onderdak geven’. Die mag zich bij mij een douche nemen en een boterham eten. Die mag daar genieten van het leven.”

“Maar als die op een bepaald moment tegen mij komt zeggen: ‘Ik heb nog wat familie die ik graag zou overbrengen. Mogen die ook in die kamer?’ Dan zeg ik: ‘Ja die mogen daarin’. En mogen die dan nog wat gerief meebrengen? Ja dat mag ook. Als die groep in mijn woning op een gegeven moment tegen mij begint te zeggen wanneer ik mijn licht moet uitdoen, wanneer ik moet gaan slapen, wanneer ik mag vertrekken, naar welk programma ik op mijn televisie moet kijken enzovoort. Dan denk ik dat je die groep moet uitnodigen en moet zeggen: ‘Jongens, we moeten even praten. Dit gaat niet.’”

De Donder krijgt op sociale media heel wat kritiek. “Onze eigen mensen, wie bedoelt u daarmee?”, staat te lezen onder het filmpje. Wat hij verkondigt, wordt ook “walgelijk” en “racistisch” genoemd.

CD&V-collega’s: “Angst niet uitbuiten en onzekerheid niet voeden”

Binnen CD&V wordt afkeurend gereageerd. “Leiderschap CD&V is voor mij niet angst uitbuiten en onzekerheid voeden. Ook niet in achterkamers”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Partyka, die zelf ook meedingt naar het voorzitterschap, op Twitter. “Wel een helder antwoord geven. Zoals in een Vlaams regeerakkoord dat zich duidelijk uitspreekt over samenleven.”

Sammy Mahdi, een andere concurrent, houdt het op een verwijzing naar het Bijbelvers Leviticus 19:3 waarin staat vreemdelingen “lief te hebben als jezelf”. “Ik heb mijn eigen programma en mijn eigen ideeën over christendemocratie”, zegt Mahdi, gevraagd om verduidelijking. “Mijn campagne draait om bepaalde christelijke waarden en vooral om de terugkeer naar die waarden, maar ik probeer vooral vanuit mijn eigen verhaal iets over te brengen. Dat moet niet gezien worden als iets tégen iemand anders.”

Ook kandidaat-voorzitter Christophe Vermeulen pikt in. Volgens Vermeulen is het probleem de afgelopen decennia inderdaad onvoldoende aangepakt, “ook door CD&V”. Volgens hem moeten migranten “de kansen grijpen”, en is een diverse gemeenschap “alleen maar mogelijk wanneer iedereen de waarden en normen aanvaardt die de fundamenten vormen van deze gemeenschap”. Maar tegelijkertijd pleit de ex-jongerenvoorzitter voor “meer compassie”. “Het is aan deze generatie om het samen beter te doen. En stigmatiseer niet. Dat helpt niemand. Kom met oplossingen.”

“Niet mijn toon”

“De toon van Walter is niet de mijne”, benadrukt Vlaams parlementslid Vincent Van Peteghem, nog een andere kandidaat-partijvoorzitter, op Twitter. “We moeten solidair zijn met mensen op de vlucht. We geven hen kansen zodat ze volwaardig deel uitmaken van onze samenleving en kunnen bijdragen door Nederlands te leren, te werken en belastingen te betalen. De integratie kan soms beter, maar dan moeten wij daar als politici werk van maken. (..) Opdelen in hokjes creëert enkel frustratie en ontmoedigt om te integreren.”

Joachim Coens, CEO van de haven van Zeebrugge en kandidaat-partijvoorzitter, is het ook niet eens met De Donder. “Een thuis maken voor mensen in hun buurt, in hun onderneming, is belangrijk en dat doe je met iedereen, niet door mensen tegen elkaar op te zetten of uit te sluiten.”

“Christendemocratie gaat over mensen samenhouden, óók als de uitdagingen groot zijn”, benadrukt Raf Terwingen tot slot. “We hoeven de retoriek van extreemrechts niet over te nemen om oplossingen te vinden. Geen wij-zij voor mij.”

Vlaams Belang in zijn nopjes

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken juicht de uitspraken van De Donder toe. “Leve Walter De Donder! De onderhandelingen in 2024 gaan nog interessant worden”, schrijft Van Grieken met een knipoog op Twitter.

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter vindt dat De Donder het bij het rechte eind heeft door over “ontvolking” te spreken. Al is de kandidaat CD&V-voorzitter volgens Dewinter veel te laat met die conclusie. “Nu het bijna te laat is worden ze wakker, eindelijk...”.

Kamerlid Dries Van Langenhove noemt de uitspraken van De Donder “een goede zaak”. “Zelfs bij CD&V heeft men het intussen over de omvolking van West-Europa. Onze ideeën sijpelen door, ondanks de tegenwerking van de media.” 

De Wever: “Iedereen die basiswaarden omarmt, behoort tot ‘onze mensen’”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt dat “CD&V mogelijk de problemen rond migratie niet graag benoemt of bespreekt, maar dat is al lang niet meer het geval in andere partijen”. “Ook het stadsbestuur doet wat het kan om problemen rond integratie en samenleven aan te pakken”, aldus De Wever nog. “Het migratiebeleid zelf is een federale aangelegenheid, de verschillende standpunten van de partijen op dat niveau zijn genoegzaam bekend en leidden zelfs tot de val van de regering. Los daarvan staat N-VA voor een inclusieve, zelfzekere Vlaamse identiteit waarbij iedereen die hier legaal verblijft en die onze gemeenschap en democratische basiswaarden omarmt, tot ‘onze mensen’ behoort.”

“Ontvolken/omvolken is alt right (een extreemrechtse politieke beweging in de VS, red.) woordgebruik leerde ik eerder van populisme-experten”, reageert ook ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter. “Het hondenfluitje ver voorbij. Wat zegt het feit dat een beminnelijke, potentiële CD&V-voorzitter dit hanteert over onze SAMENleving? #coderood”

Zijn partijgenote Zuhal Demir noemt de uitspraken van De Donder “niet gelukkig geformuleerd”, schrijft ze op Twitter. “Maar de ‘leurders in racisme’ die er een roeping van maken om mensen als racist te brandmerken? Dat is het probleem. Zij hebben een mijnenveld gemaakt van het debat. Zij trivialiseren in racisme. Niet politici als De Donder.”

De Donder: “Wegkijken geeft wrevel”

De Donder zelf benadrukt vandaag in een korte boodschap op Twitter dat hij volop inzet op inburgering in integratie. “In Affligem wordt een sterk integratiebeleid gevoerd met een inburgeringstraject, huiswerkbegeleiding, praatcafé, taalcursussen, speeltaalplein. Zo veel mogelijk kansen bieden om dialoog en integratie mogelijk te maken. Iedereen kansen geven dus. Wegkijken geeft wrevel.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.