Wallonië zet door met wegenvignet en het zou 89,20 euro per jaar kunnen kosten

Meerderheidspartijen MR en cdH hebben in het Waals parlement een resolutie voorgesteld waarin ze pleiten voor de invoering van een wegenvignet op Waalse bodem. Er werd nog niet over gestemd, maar het voorstel werd wel al een stuk concreter gemaakt. “Als we een wegenvignet introduceren naar het voorbeeld van Oostenrijk – dat kost 9,20 euro voor 10 dagen, 26,80 euro voor 2 maanden en 89,20 euro voor een jaar - zal dat Wallonië 50 miljoen euro per jaar opleveren”, aldus Dimitri Fourny (cdH), die de begrotingscommissie in het Waals parlement voorzit.

Het vignet zou de Waalse belastingbetaler niets kosten, omdat de bijdrage afgehouden wordt van de wegenbelasting. Maar alle anderen betalen wél. “Volgens een studie van het consultancybureau Fairway rijden er elk jaar 7 miljoen buitenlandse voertuigen over de Belgische wegen. 5,5 miljoen daarvan gebruiken de Waalse wegen”, aldus Fourny. “Als we een wegenvignet introduceren naar het voorbeeld van Oostenrijk, zal dat Wallonië 50 miljoen euro per jaar opleveren.”

Inkomsten

De inkomsten willen cdH en MR gebruiken om het openbaar vervoer te vergroenen. Ze kunnen ook worden ingezet om het aantal buslijnen te verhogen en hun frequentie op te drijven, of om meer carpoolstroken aan te leggen.


MR en cdH voelen zich gesterkt door het advies dat de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie woensdag verleende. Die vindt niet dat de op stapel staande Duitse tolheffing op personenwagens de buitenlandse chauffeurs discrimineert. Hij gaat daarmee in tegen Oostenrijk, dat protesteert tegen het vignet. Het is wachten op het definitieve arrest in de zaak, maar in een arrest wordt doorgaans de opinie van de advocaat-generaal gevolgd. De inning van de heffing zou dan in 2020 starten.

“We hebben nu een duidelijk advies, dat een juridisch precedent creëert en ons toelaat om door te gaan”, zegt Dimitri Fourny, fractieleider van cdH. “Als het advies wordt gevolgd door het Hof, kan het systeem in de hele Europese Unie en dus ook in België worden ingevoerd.”

Over 15 dagen zou de discussie in het Waals parlement verder worden gezet. Tegen dan zou het Europees Hof van Justitie zich uitgesproken moeten hebben over de zaak.

Advies

Het advies van de advocaat-generaal verandert alleszins niets aan het standpunt van Vlaanderen. Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) blijft bij zijn kritiek van vorige maand. “Dit is geen mobiliteitsinitiatief, maar een belastingsinitiatief. Een vignet is een domme heffing zonder mobiliteitssturing”, vindt hij.
145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANK ANCKAERT

  vakantie in de ardennen opdoeken dan

 • Mike Jackson

  Tijd voor confederalisme. Als de Walen zich echte Belgen voelen, dan zouden ze Vlamingen ook geen vignet laten betalen. Maar nee, nog wat meer Vlaams belastingsgeld aftroggelen. Splitsen! Nu!

 • Michel Heck

  Dat ze eerst hun wegen onderhouden

 • roeland holemans

  Vignet lijkt me betere oplossing dan de slimme heffing van Ben. 1. Iedereen met auto betaalt. 2. Mensen die toevallig slecht wonen tov werk worden niet afgestraft. 3. Met slimme heffing is privacy weg. 4. Hoe ga je hybride of elektrische wagen behandelen. Die zijn nu ontheven van BIV. Persoonlijk denk ik dat punt 3 de voornaamste reden is.

 • françois troch

  liever een vignet dan kilometerheffing, maar Weyts heeft liever meer inkomsten hij laat ons nog niet genoeg betalen