Wallonië lijkt op weg naar paars-groene regering: MR uitgenodigd voor verkennend gesprek

PS-onderhandelaars Elio Di Rupo en Paul Magnette, samen met MR-onderhandelaars Charles Michel en Willy Borsus bij een eerder gesprek begin juni.
BELGA PS-onderhandelaars Elio Di Rupo en Paul Magnette, samen met MR-onderhandelaars Charles Michel en Willy Borsus bij een eerder gesprek begin juni.
Het lijkt er steeds meer op dat Wallonië de komende jaren een paars-groene regering zal krijgen. De PS gaat de MR en Ecolo uitnodigen voor een “verkennend gesprek” met het oog op de vorming van een Waalse regering. Bedoeling is na te gaan of kan worden voortgebouwd op de nota die PS en Ecolo eerder opstelden. Ecolo gaat alvast in op de uitnodiging van de PS, zo bleek vanavond. 

De nota van PS-Ecolo werd gisteren zowel door MR, cdH als de PTB afgeschoten. Daarmee was het meteen over en uit voor de zogenaamde ‘klaprooscoalitie’: een minderheidsregering van socialisten en groenen, met steun van parlementsleden uit andere fracties. De MR moet daardoor mee aan boord genomen worden, en die partij wil het liefst Ecolo aan boord houden.

PS en MR zouden op zich genoeg zetels hebben om met z’n tweeën een meerderheid te vormen, maar de Franstalige liberalen willen liefst ook Ecolo aan boord houden. “We moeten proberen om tussen de socialisten, de groenen en de liberalen oplossingen te vinden voor de komende jaren”, liet Waals MR-minister van Begroting Jean-Luc Crucke gisterenavond in Terzake verstaan.

PS en Ecolo onderhandelden de voorbije weken over de vorming van een Waalse minderheidsregering, de zogenaamde klaprooscoalitie. Beide partijen stuurden hun tekst voor het weekend naar de drie andere partijen met de bedoeling (gedoog)steun te vinden in de oppositie, maar het was toen al duidelijk dat dat niet zou lukken. Nu dat ook officieel is vastgesteld, blijft er niets anders over dan ook MR mee in het bad te trekken. Zowel cdH als de PTB willen in de oppositie blijven.

Wiskundige realiteit

“Enkele jaren geleden heeft Laurette Onkelinx de alliantie met de MR als tegennatuurlijk bestempeld. Dat geldt vandaag nog steeds, maar je kan de wiskundige realiteit niet ontkennen”, zegt een lid van het PS-partijbureau vandaag. “We stellen overigens vast dat de MR niet geheel gekant is tegen een gesprek op basis van de nota van PS en Ecolo”.

De liberalen toonden zich de voorbije dagen inderdaad opvallend verzoenend en benadrukten hun goede wil om mee aan tafel te schuiven. “In Wallonië heb je geen andere oplossing dan met de MR”, voegde Crucke daar gisterenavond aan toe. “We moeten proberen om tussen Ecolo, socialisten en de liberalen oplossingen te vinden voor de komende jaren. Als je een sterke regering wil met grote hervormingen, dan is het beter met drie dan met twee.” 

Kiescampagne

Ecolo boog zich vanavond over hoe de partij zich zal positioneren. Daar stond één vraag centraal: moeten de Franstalige groenen in Wallonië en de Franse gemeenschap in zee gaan met de MR of moeten ze zich uit de onderhandelingen terugtrekken, nu ze mathematisch overbodig zijn om een meerderheid te vormen? 

De federatieraad van de partij besloot in te gaan op de uitnodiging van de PS. Er waren 40 stemmen voor, 6 tegen en 9 onthoudingen. De Franstalige groenen tonen zich zo van plan om in zee te gaan met de socialisten en de liberalen in Wallonië en de Franse gemeenschap, met steun van Défi en FWB. “Het is een belangrijk moment, maar het is nog geen definitief moment. Het is een uitnodiging van de formateur voor een verkennende ontmoeting en eventueel onderhandelingen”, verklaart covoorzitter Jean-Marc Nollet. “We gaan bekijken hoe de MR de klaproosnota analyseert en erop reageert.”

De sfeer tussen de groenen en de liberalen zit niet goed, zeker sinds de verkiezingscampagne. Dat werd aangehaald op de vergadering van de federatieraad. Volgens Nollet is er ook bezorgdheid omdat de MR vijf jaar lang in de regering zat met de N-VA.

Verschil tussen mathematisch onmisbaar zijn en politiek onmisbaar

Ecolo is niet onmisbaar, want de PS en MR kunnen een meerderheid vormen zonder de groenen. “Er is een verschil tussen mathematisch onmisbaar zijn en politiek onmisbaar zijn”, aldus Nollet nog. De groenen uiten verder hun ongenoegen over de cdH, die weigerde deel te nemen aan elke gesprek. “Het is een nefast signaal voor de mensen die voor de partij gestemd hebben, maar ook voor de democratie in het algemeen omdat de sleutels de facto aan de MR zijn toevertrouwd. De cdH heeft gekozen voor navelstaren in plaats van naar de toestand van de planeet te kijken. Wij kiezen voor het tegenovergestelde”, aldus Nollet nog. 

Crucke hoopt alvast “eind juli of misschien eind augustus” te kunnen landen met een nieuwe Waalse regering. Of dat uiteindelijk ook een invloed zal hebben op federaal vlak, valt nog af te wachten, maar Crucke sluit dat zeker niet uit. “Het is in elk geval altijd beter als je dezelfde partijen hebt in dezelfde regering.” Paars-groen heeft een nipte meerderheid in de Kamer en zou er eventueel CD&V bij kunnen nemen. Al heeft zo’n coalitie dan nog altijd geen meerderheid aan Vlaamse kant.




30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos De Decker

  Mij goed, zolang dit tot gevolg heeft dat NVA niet mag mee doen in de federale regering.

 • marc castermans

  Zo doorzichtig en voorspeld.

 • Ben Strubbe

  Ik begrijp niet waar dat op slaat, Luc Deville. De Vlaming heeft voornamelijk gekozen voor N-VA en Vlaams Belang (58 zetels in totaal). Als Open-Vld ook naar haar mandatarissen (en de keuze van de Vlaming) luistert, moet Gwendolyn Rutten haar woorden inslikken en is de Vlaamse regering een feit.

 • Fons Casteels

  Luc Deville, maak u geen zorgen: de Vlaamse regering is al lang gevormd. Maar de NVA wacht met het officieel te maken tot de PS beslist heeft wat ze gaat doen op federaal niveau: een regering mét de NVA, dus mét herziening van de financieringswet, of een regering zonder de NVA, die de Waalse werkloosheid gaat betalen met nieuwe belastingen voor wie werkt.

 • RENE LENAERTS

  Wallonië ontsnapt hiermee aan een ultralinkse dictatuur en Bartje kan al beginnen met Open VLD op te vrijen.