Wakker gebeld voor een fopspeen: apothekers van wacht weer open en bloot op website

Photo News
De komende weken is het opnieuw mogelijk om op de website apotheek.be na te gaan welke apotheek 's nachts van wacht is. Veel apothekers zijn daarover ontevreden, zo schrijft Het Nieuwsblad. "Het gaat om onze veiligheid", zegt Lieven Zwaene­poel van apothekersbond APB in de krant. "En we dreigen wakker gebeld te worden voor fopspenen en zonnecrème."

Sinds 2015 kon men enkel via een algemeen telefoonnummer nagaan welke apotheker na 22 uur van wacht was. "Dat nummer was een barrière", aldus nog Zwaenepoel. "Je kreeg minder nutteloze oproepen van mensen die dringend zonnecrème nodig hadden ­omdat ze de dag nadien op reis vertrokken of geen tutje vonden voor hun baby. Want ja, dat kwam vaak voor. Ook 's nachts. En het nummer verhoogde ook de veiligheid: 's nachts krijg je ­vaker klanten die met een  verslavingsproblematiek kampen en medicijnen eisen. Voor veel collega's was dat zeer intimiderend."

Omslachtig en duur

Het betaalnummer moest helpen, maar kostte 1,5 euro per minuut. "Terwijl het om basisdienstverlening gaat die voor ­iedereen gratis toegankelijk moet zijn", aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Volgens de krant wilden ook patiëntenorganisaties af van het betaalnummer, omdat het te omslachtig en te duur was.

Het nummer zal niet langer actief worden gepromoot. "En de gegevens van de apothekers die 's nachts van wacht zijn, worden weer gepubliceerd op apotheek.be", zegt Zwaenepoel. "We zijn daar helemaal niet gelukkig mee."

Op termijn kan het gratis nummer 1733, dat opgezet wordt om huisartsen van wacht te bellen, een alternatief bieden. "Als het systeem op poten staat voor de huisartsen, kan het uitgebreid worden naar apothekers. Maar het kan nog jaren duren voor dat in orde is", zegt Zwaenepoel. "Intussentijd zitten we dus met deze situatie. Dat baart ons echt zorgen. Het is goed mogelijk dat sommige apothekers gewoon niet gaan meedoen."

Elke apotheek is verplicht om wachtdiensten te doen. Zwaenepoel merkt wel op dat het niet wettelijk bepaald is hoe de apotheker moet bekendmaken dat hij van wacht is.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ian Vandenbossche

  Avond- en nachtwacht hoort bij de job. Voor een handelszaak is het al niet normaal dat apotheken niet meer zoals vroeger ook de zaterdag(voormiddag) open zijn. Maar dat is wat je ook in verl andere handdlszaken ziet, steeds minder openingsuren, zaterdagmiddag dicht, op die beperkte openingsuren willen ze even veel blijven verdienen als voorheen. En dan verrast zijn dat de klanten naar supermarkten en shopping centra gaan...

 • Gerda Anseeuw

  Al eens aan gedacht dat de studie van apotheker 5 j duurt en dus niet te vergelijken met een kassiere.

 • Gerda Anseeuw

  Al eens aan gedacht dat de studie voor apotheker 5j duurt,en dus niet te vergelijken is met een kassiere.

 • Heike Cheesendale

  Alle begrip voor de apothekers. Maar van wacht is van wacht! Trouwens vroeger stond het gewoon in de krant wie van wacht was. Daarnaast vind ik wel dat ze extra's mogen rekenen indien er iemand iets komt halen die helemaal niet dringend is.

 • Jan Boden

  Een fopspeen en zonnecrème met een veel te hoge winstmarge, de mensen hebben groot gelijk dat ze die 's nachts wakker bellen.