Wagons met lading auto's storten 25 meter diep van spoorwegbrug in Voeren

In Remersdaal bij Voeren zijn vanmorgen drie wagons met Fiat-voertuigen ontspoord. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is enorm. De wagons doorboorden de reling van een brug en stortten 20 tot 25 meter naar beneden. De belangrijke goederenverbinding zal vandaag en morgen onderbroken zijn, meldt spoorwegbeheerder Infrabel.

Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 5 uur. De machinist verklaarde dat hij een groen seinlicht voorbijreed en kort daarna, vlak voor een tunnel, een stilstaande trein opmerkte. Hij moest afremmen en donderde van de brug.

Infrastructuur zwaar beschadigd
Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, bevestigt dat de signalisatie volledig normaal functioneerde. Het parket zoekt uit hoe het ongeval is gebeurd, pas daarna kunnen de bergingswerken starten. Hoe die zullen verlopen, is nog onduidelijk. "De locatie waar het ongeval gebeurde, is niet eenvoudig", meldt Petit. De plaats is moeilijk bereikbaar en omgeven door weilanden.

Het goederentreinverkeer op de verbinding tussen Visé en Montzen zal vandaag en morgen onderbroken zijn, stelt Petit. Hij benadrukt dat de spoorinfrastructuur zwaar is beschadigd. "Er is een omleidingsroute voorzien vanuit Visé via Verviers en Welkenraedt naar Montzen, maar die houdt een extra reistijd van twee uren in."

Benzine of olie in de Gulp?
Verschillende wagens kwamen in de rivier de Gulp terecht, meldt een woordvoerster van het Waterschap Roer en Overmaas. Er wordt vandaag nog onderzocht of er benzine en olie is terechtgekomen in de rivier. Het waterschap heeft landbouwers die vee hebben aan de Gulp alvast gewaarschuwd de dieren daar weg te halen, om te voorkomen dat ze uit de rivier zouden drinken. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, meldt de instantie.

De plaats waar de trein van de brug stortte, maakt deelt uit van een belangrijke goederenverbinding, die onder meer van de Antwerpse haven naar het Duitse Ruhrgebied voert. Per dag komen er in totaal gemiddeld ongeveer negentig goederentreinen voorbij.

BELGA
AFP
BELGA
BELGA