Wachttijden op luchthaven lopen op tot twee uur: “Blijven actievoeren tot ze luisteren”

Duizenden passagiers moesten uren geduld uitoefenen door de stiptheidsacties van de politie. De wachttijden liepen maandag op tot twee uur.
RR Duizenden passagiers moesten uren geduld uitoefenen door de stiptheidsacties van de politie. De wachttijden liepen maandag op tot twee uur.
Op de luchthaven van Zaventem hebben de politievakbonden ook vandaag stiptheidsacties gehouden. Vertrekkende passagiers moesten uren geduld uitoefenen door strengere identiteitscontroles. “We blijven actievoeren tot er naar onze grieven wordt geluisterd”, klinkt het. Na 1 maart worden nieuwe acties gepland.

Wie deze ochtend (maandag) een vlucht moest halen, kwam maar beter ruim op tijd aan in de luchthaven van Zaventem. Door de stiptheidsacties van de luchthavenpolitie tussen 7.30 en 10 uur liepen de wachttijden aan de paspoortcontroles op tot zo’n twee uur. Duizenden passagiers stonden urenlang aan te schuiven, tot honderden meters verderop. Ook wie met de auto kwam, stond urenlang in de file door controles op de toegangswegen naar de luchthaven. Tot 12.30 uur deze middag ondervonden passagiers hinder.

“Oplossingen dringend nodig”

“Onze mensen voeren actie om drie grote redenen", zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA. “We kampen al jaren met een groot personeelstekort en een gebrek aan middelen. De federale politie en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) moeten met concrete oplossingen over de brug komen", klinkt het nog. Maar ook de luchthaven zelf moet de politie tegemoetkomen, op vlak van infrastructuur. “Wij krijgen koterijen om in te werken", zegt Houssin. “Als de luchthaven werkelijk inzit met haar reizigers, komen ze na al die jaren maar beter met serieuze verbeteringen op de proppen.”

Zolang de politievakbonden geen resultaat zien, houden de acties aan. Komende vrijdag, op 28 februari, zijn alvast nieuwe acties gepland. Oorspronkelijk was er een stakingsaanzegging ingediend tot 1 maart, maar VSOA kondigt nu al aan dat er na 1 maart een nieuwe aanzegging volgt. “De acties zullen worden opgedreven tot we resultaat zien op vlak van personeel, middelen en infrastructuur”, besluit Houssin.

Brussels Airport raadt passagiers die buiten de Schengenzone reizen aan drie uur op voorhand naar de luchthaven te komen. Wie binnen de Schengenzone blijft, komt best twee uur op voorhand. 

Duizenden passagiers moesten uren geduld uitoefenen door de stiptheidsacties van de politie. De wachttijden liepen maandag op tot twee uur.
RR Duizenden passagiers moesten uren geduld uitoefenen door de stiptheidsacties van de politie. De wachttijden liepen maandag op tot twee uur.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Vermeulen

  Maakt me niet uit wie er staakt en waarom, ik ben super tevreden dat we voor de zoveelste keer niet vanaf Zaventem vertrekken.

 • eddy buttiens

  Wij boeken reeds meerdere jaren onze vluchten vanuit Keulen//Dusseldorf om deze hilariteit van de vakbond te mijden

 • Koen Theys

  Vrijdag zegde men dat men absoluut niet de reizigers wilde treffen. Wie begrijpt dat nog

 • Joris De Crom

  Joris De Crom De nieuwe hoby van de vakbonden, mensen pesten die er niets mee te maken hebben. Gooi uw ruiten maar uit, opelijk vind je nog een glasemaker.

 • Michael Aerts

  Ze doen het nooit om burgertje pesten maar wie pesten ze dan wel? De grote bazen ? Belachelijke sukkels die vakbonden. Ik heb mijn kaart retour gestuurd bij hun stakingen tijdens de examens met een email. De enige reactie was dat mijn lidmaatschap niet betaald was!