Wachtrijen op Brussels Airport verdwenen "zonder structurele aanpassingen"

De wachtrijen aan de pre-screening op Brussels Airport zijn dinsdagmiddag verdwenen. Het is er nergens meer dan 10 minuten aanschuiven, zegt Brussels Airport-woordvoerster Anke Fransen. Tussen 6 en 9 uur moesten passagiers nog rekenen op een wachttijd van anderhalf uur aan de controle voor de vertrekhal van de luchthaven. Geen structurele verandering maar wel minder passagiers met minder bagage, kunnen de daling verklaren.

Dinsdagmiddag was er geen sprake meer van lange rijen wachtende reizigers voor de pre-screening aan de luchthaven in Zaventem, hoewel het er tot 9 à 10 uur nog zo'n anderhalf uur aanschuiven was vooraleer de passagiers gecontroleerd konden worden.
    
Fransen bevestigt dat het "allemaal goed meevalt" en dat de wachtrijen sterk verminderd zijn. De daling is niet het gevolg van "structurele veranderingen" aan de organisatie. Wat wel meespeelt is dat er minder passagiers zijn op de luchthaven, die bovendien minder bagage met zich mee hebben, legt Fransen uit. Dat is ook wat de luchthaven op voorhand had berekend.
    
Waarom het dan toch op maandag en dinsdagochtend fout liep, is voor Fransen nog onduidelijk. Al speelt de precontrole een grote rol en is het onmogelijk om exact in te schatten hoeveel reizigers er op een bepaald moment op de luchthaven aanwezig zullen zijn, legt de woordvoerster van Brussels Airport uit.
    
Zondag ging de vertrekhal van Brussels Airport opnieuw gedeeltelijk open, iets meer dan een maand nadat twee terroristen er zichzelf opbliezen op 22 maart. Om de veiligheid in de vertrekhal te garanderen, werd een pre-screening van alle passagiers geïnstalleerd voor de reizigers de vertrekhal binnen kunnen. Maar daar stonden maandag mensen tijdens de grootste piek meer dan twee uur te wachten, waardoor heel wat passagiers uiteindelijk hun vlucht misten.

De lange rijen aan de pre-controles, gisteren op Brussels Airport.
BELGA De lange rijen aan de pre-controles, gisteren op Brussels Airport.
Beeld van gisteren.
Photo News Beeld van gisteren.
Beeld van gisteren.
Photo News Beeld van gisteren.

Touroperators: "Wachtrijen waren moeilijk te voorkomen leerproces"

De heropening van de vertrekhal op Brussels Airport na amper 40 dagen is een knap staaltje van inzet, creativiteit en de morele kracht van de luchthavengemeenschap. De lange wachtrijen maandag en deze ochtend bij de heropening - door de veiligheidsmaatregelen - zijn gezien de omstandigheden "een moeilijk te voorkomen leerproces". Dat stelt ABTO (Association of Belgian Tour Operators), de vereniging van Belgische touroperators die 23 leden groepeert.

De vzw is van mening dat het evenwicht tussen de veiligheid en het comfort van de reizigers de absolute prioriteit is. ABTO verheugt er zich daarom over dat de autoriteiten en de luchthavenuitbater "kort bij overeenstemming staan over de invoering van nieuwe veiligheidsprocedures".

ABTO zegt reeds een hervatting van de vraag naar reizen vast te stellen en verwacht zich aan een sterke vraag naar last minutes.

Nieuw beveiligingssysteem

Om een structurele oplossing te vinden voor de lange wachttijden treedt vanaf morgen een nieuw beveiligingssysteem in werking aan de vertrekhal van Brussels Airport.

De bonden bereikten daarover een akkoord met vertegenwoordigers van de minister van Binnenlandse Zaken en van Brussels Airport. Er blijft een permanente controle behouden, maar niet iedereen zal nog gecontroleerd worden.

"Idee achter de maatregel is dat iedereen nog kan gecontroleerd worden, maar dat dat niet meer bij iedereen ook effectief zal gebeuren", zegt ACV-secretaris Jan Adam. Laatste knelpunt tijdens de onderhandelingen ging over de technische aspecten - de manier waarop politiemensen zouden ingezet worden - maar inmiddels is ook daar een akkoord over bereikt.

"Idee achter de maatregel is dat iedereen nog kan gecontroleerd worden, maar dat dat niet meer bij iedereen ook effectief zal gebeuren"