Wachtlijst hulp voor gehandicapten groeit nog, ondanks forse verhoging budget

BELGA
Vorig jaar zijn er in Vlaanderen 45.328 mensen met een handicap geholpen, 4,25 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen waarover Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag berichten. Toch zijn er ook nog 14.554 volwassenen die wachten op een eerste of op extra zorg. Vooral de vraag naar persoonlijke assistentiebudgetten is sterk gestegen (plus 13 procent).

Dankzij een investering van 40 miljoen extra kregen vorig jaar meer mensen met een handicap toegang tot zorg, maar tegelijkertijd groeide ook de vraag. Sinds 2009 zijn er zelfs bijna dubbel zoveel volwassenen die wachten op een eerste of op extra zorg: toen waren er dat maar 7.793, nu 14.554.

Vooral de vraag naar persoonlijke assistentiebudgetten (PAB's) is gigantisch groot. Momenteel krijgen 2.788 Vlamingen zo'n PAB. Maar nog eens 3.326 mensen staan op de wachtlijst.

"Het aantal mensen dat een persoonlijk assistentiebudget kreeg, is in heel Vlaanderen vorig jaar met 9,5 procent toegenomen", zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Maar in absolute cijfers betekent dit dat over heel 2015 'slechts' 243 bijkomende mensen een persoonlijk assistentiebudget kregen, ongeveer 7 procent van het totaal aantal aanvragen.

Vandeurzen wil nu met het systeem van de zogenaamde persoonsvolgende financiering een antwoord geven op de grote vraag naar assisentiebudgetten. Via die persoonsvolgende financiering krijgen mensen met een handicap geld of vouchers waar ze dan zelf zorg mee kopen.