Wachtkamer op Sicilië moet oordelen over lot vluchtelingen

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
vmma Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
Er komt een soort wachtkamersysteem voor vluchtelingen op Sicilië. Daar wordt beslist of de asielprocedure van de vluchtelingen wordt opgestart, of dat ze worden teruggevlogen naar hun land van herkomst. Dat is vandaag beslist op een Europese conferentie over vluchtelingenproblematiek in Luxemburg, zo bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan De Morgen.

Op die manier zullen onderschepte bootvluchtelingen bij hun opvang "wachten tot men een ja of een nee krijgt". Bij een positief antwoord wordt de asielprocedure van de vluchtelingen onmiddellijk opgestart, bij een negatief antwoord worden ze terug naar land van herkomst gevlogen. Dat is volgens Francken "het beste ontradende signaal dat we kunnen geven aan vooral mensen uit West-Afrika, die weinig kans op bescherming hebben. Als we dat niet gaan doen, dan gaan ze blijven komen en dat gaat totaal onhoudbaar worden."

Francken zei eerder al voorstander te zijn van zo'n wachtkamersysteem. "Het is niet omdat iemand vertrekt met een boot uit Libië dat die ook meteen toegang moet krijgen tot Europa."

België moet er ook zelf voor zorgen dat illegalen het land verlaten, en niet wachten op Europa, meent hij. Volgens de staatssecretaris discussieert Europa vooral, maar komt er niets van.

Vandaag zitten de Europese ministers van Binnenlandse Zaken samen op een Europese conferentie om te overleggen over de vluchtelingencrisis. Ook staatssecretaris Francken is daar aanwezig.