Waarschuwingsfase warmteactieplan van kracht, Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt voor hitte

BELGA
Door de aanhoudende warmte en de voorspelde hitte van de komende dagen, activeert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de waarschuwingsfase van het warmteactieplan. Het agentschap dringt erop aan voldoende te drinken en geeft tips mee om jezelf koel te houden. Vooral kinderen en ouderen moeten de komende dagen opletten. 

Het is al weken bijzonder warm en droog in ons land. De komende dagen wordt er bovendien opnieuw warmer weer voorspeld, met vanaf dinsdag dagenlang temperaturen rond en boven de dertig graden. Mogelijk krijgen we dan ook een echte hittegolf.

Genoeg voor het Agentschap Zorg en Gezondheid om de waarschuwingsfase van het warmteactieplan te activeren. 
De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals gemeenten, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen.

"Draag zorg voor elkaar"

Marleen van Dijk, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen zich kan voorbereiden op het warme weer van de komende dagen. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan."

Zorg en Gezondheid vraagt ook aandacht om enkel te gaan zwemmen in de officiële zwemvijvers en kustzones. Gezien de extreme droogte is het daarnaast belangrijk om het verspillen van water te vermijden. Daarom wordt in een aantal provincies al aangemaand om zorgzaam om te gaan met drinkwater. Een voetenbadje vullen met regenwater is geen probleem. Het vullen van een zwembad met regenwater wordt afgeraden. 

Nog meer tips vind je op de website www.warmedagen.be en op de Facebookpagina. Zorg en Gezondheid volgt de weersvoorspellingen op de voet en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als het kwik in Ukkel onder 25°C duikt.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arbi Maluev

  Nooit tevreden erg

 • Marianne Bastiaens

  1959 was erkend als een zomer van langdurige droogte, er zitten er hier met een grote fantasie. We hebben de voorbije jaren ook vaak noodweer gekend met extreem wateroverlast en windhozen. Permanent droog ja zal...

 • Gaston FOUBERT

  In '59 was het ook een hete zomer maar er was regelmatig een dag met regen en onweer. Nu is het permanent droog … Als er pas om de 20 - 25 jaar zo'n een zomer is noem ik dat wel heel uitzonderlijk.

 • Guiliaume WALTER

  Vandaag in Nieuwport zwaar bewolkt en lichte regen 21 gr,niks hitte golf

 • Alain Stuker

  Eindelijk een warme zomer...zalig