Waarom wijn straks duurder kan worden

EPA
Het wijnjaar 2017 is een kleine ramp. Twee nachten heeft het gevroren en de schade is te voelen in heel Frankrijk en Noord Spanje. Volgens VTM Nieuws is het uitzonderlijk dat het getroffen gebied zo groot is. Sommige regio's verwachten zelfs tot de helft minder oogst.

Wijnboeren hebben er alles aan gedaan om hun druivenstokken te beschermen tegen de vrieskou, onder andere met brandende fakkels en vuurkorven, maar twee vriesnachten eind april hebben dit wijnjaar om zeep geholpen. In ons land, maar ook in een groot deel van Frankrijk.

"Van de Champagne, Elzas en Bourgogne tot diep in het zuiden de Languedoc en Rousillon, waar het normaal bloedheet is. Ook daar heeft men die vriestemperaturen meegemaakt", vertelt wijnkenner Alain Boeykens aan VTM Nieuws. "De verliezen lopen op tot 30 à 50 procent en dat betekent dat je flink wat minder wijn zal hebben dit jaar."

Toch zullen de wijnrekken in de winkels niet leeg zijn. 2015 en 2016 waren immers topjaren. Maar de minderopbrengst zullen we wellicht wel voelen aan de prijs van de wijnen van 2017. "Waar echt een schaarste optreedt, vrees ik dat we ietwat meer gaan betalen", zegt Boeykens. "Anderzijds zullen de grotere huizen, die voldoende reserves hebben, het wellicht verstandig spelen om zichzelf niet uit de markt te prijzen."