Exclusief voor abonnees

Waarom we ook in België steeds vaker Oktoberfest vieren

REUTERS
Je hoeft niet naar Duitsland om je schaamteloos in lederhösen te hijsen, want ook bij ons wordt Oktoberfest steeds uitgebreider gevierd. "Guilty pleasures zijn gewoon pleasures geworden," verklaart trendwatcher Herman Konings het fenomeen. "Waarom zou je je schamen om plezier te maken?"

Het traditionele Duitse volksfeest met grote glazen bier, braadworsten en Duitse schlagers heeft zijn oorsprong in München, maar de Belgische varianten worden steeds groter en populairder. "Negen jaar geleden begonnen we met 200 bezoekers, vandaag zijn dat er bijna 3.000," legt Maarten Mulkers van het Limburgs Oktoberfest uit. "Elk jaar is ons feest binnen enkele weken uitverkocht." In de Antwerpse Waagnatie mikken ze op 20 oktober op 1.200 à 1.500 bezoekers, voorspelt organisator Nick Veldeman. "Het kasteel van Brasschaat werd te klein met een maximumcapaciteit van 400 bezoekers, vandaar dat we sinds vorig jaar verhuisden." Op de 'moeder aller Oktoberfesten' in Wieze eind september worden maar liefst 150.000 à 200.00 feestvierders verwacht, en naast de massa-events duiken ook heel wat kleinere initiatieven op in plaatselijke gemeenten. 

Het onderscheid tussen 'fout' en 'highbrow" vervaagt. Op vrijdag gaan we naar de opera, op zaterdag naar een technofuif.

Trendwatcher Herman Konings

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werner Humblé

  Om dat wij ook willen zuipen en dikke tieten willen zien

 • Hubert Wouters

  Ik noem dat zuipfeesten ofwel dronkelappen feesten. Hopelijk gebruiken ze hun hersenen en laten ze auto en fiets thuis.

 • Noella Vancompernolle

  Het zoveelste nieuw of hernieuwd commercefeest. Geld moet rollen. In de goede richting... En meedoen moeten we of anders zijn we marginaal.

 • jorg de clerck

  Meelopers. Meer is dat niet. Straks vieren we allemaal nog het offer feest ook.

 • Johan Coppens

  De nieuwe trend: alles moet leuk zijn. En dan zijn alle middelen goed.