Waarom kwart jongeren die voor het eerst gaan stemmen een autoritair regime verkiest

Democratie of autoritaire leider? Experts wijzen op gebrekkige vorming in het onderwijs

I
ANP I
Over twee weken gaan 393.000 Vlaamse jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen, ruim 8 procent van de kiesgerechtigden. Voor 26 procent van die 'first voters' of stemmaagden is de democratie niet de beste staatsvorm. Zij zien meer heil in een autoritaire leider. Bij jongeren in een beroepsopleiding opteert zelfs de helft voor een sterk leidersfiguur. Dat blijkt uit onderzoek van de VRT naar Vlamingen tussen 18 en 23 jaar.

Experts wijzen met een beschuldigende vinger naar het onderwijs, waar de politieke actualiteit, burgerschap en maatschappelijke thema's te weinig aan bod komen. "Toch moeten we opletten dat we niet focussen op die jongeren. Hoe zit het met de keuze tussen democratie en autoritaire regimes onder volwassenen?" 

De cijfers van het VRT-onderzoek vindt u onderaan het artikel.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • James Holden

  België is gewoon het bewijs dat democratie allang niet meer werkt... De politici doen gewoon hun goesting, ongeacht hoe de bevolking stemt.

 • Yvan Janssens

  Dat die 26 procent democratie niet de beste staatsvorm vinden is volstrekt normaal : alle forums van alle gazetten in ons "democratisch" land zijn allemaal afgeschaft en bij de enige gazet waar ze dat voor de democratische schijn nog niet afgeschaft hebben worden al hun reacties volledig weggecensureerd omdat ze niet goedgekeurd zijn door het plaatselijk Sovjet Politbureau! Volstrekt normaal dat ze dan kiezen voor een autoritaire leider, ze weten dat er in België geen democratie IS!

 • bruno vermeire

  Jongeren uit het beroepsonderwijs bestaan uit vele anders belgen en die kennen enkel leiders uit hun thuisland en die zijn veelal totalitaire leiders, vandaar.... In het beroeps wordt weinig aandacht geschonken aan algemene onderwerpen en hun eigen aandacht is ook niet al te aanwezig.

 • Werner Van den brouck

  De democratie kan enkel werken als het volk veto recht heeft per referendum, dan pas zal je politiekers krijgen die werken voor het volk!!

 • Chris Ysebaert

  De jeugd ziet ons oud continent snel achteruit gaan en ziet vooral kibbelende politici die zich als kinderen gedragen om toch die laatste stem te winnen. Beloftes kunnen zelden of nooit waargemaakt worden. Je zou voor minder je geloof in de democratie verliezen.