Exclusief voor abonnees

Waarom hebben we nog steeds geen app voor contacttracing? “Mensen die klaarstonden zijn bedreigd, op een moment dat er zoveel doden vallen”

Lize Raes
rv Lize Raes
“Half maart was er al een app klaar voor contacttracing, die helemaal ‘privacy-proof’ was. Daar is niets mee gedaan omdat er een heleboel niet zo propere zaakjes zijn gebeurd.” Dat zegt ingenieur Lize Raes (30), die samen met haar broer het wiskundige model ontwierp waarmee België de curve probeert te voorspellen. Ze vreest ook dat bij een tweede golf de curves te traag zullen stijgen om paniek te veroorzaken. Wat moet de overheid doen om dat te voorkomen?

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paula verhaeghe

  Ik heb niks maar dan ook niks te verbergen. Kom op met die app!

 • Frits Vandenberge

  Bankkaart, getrouwheidskaart, Smartphone, internet (Facebook, WhatsApp, Instagram, ...), GPS, B-alert, 4411, slimme camera’s. Er is al lang geen privacy meer. Zij die daar een probleem van maken hebben waarschijnlijk wel iets -al dan niet strafbaars- te verbergen. Deze App beschermt ons, kan ons leven redden. Gaat België de dommerik uithangen? Volg het voorbeeld van Wuhan, Zuid-Korea, Oostenrijk, Rusland en andere landen.

 • Ruud Moret

  Wie in Vlaanderen wil zo'n app gebruiken? Of je nu traceerbaar bent of niet, wat gaat de overheid ermee aanvangen? Meneer Luc Verstraelen zegt dat het heel goed werkt in Aziatische landen. Maar hier in dit land? Ik ben niet bang dat de overheid mij kan traceren, ik gebruik zo'n app niet, enkel maar omdat die klungelaars er toch niets mee zullen aanvangen. Is er iemand hier die nog enig vertrouwen heeft in de regering? Eergisteren ontving ik in een blanco envelop mijn gratis mondkapje.

 • Tom Sreivilo

  dan moet ge wel eerst nen GSM hebben voor ze u kunnen opbellen of voor je een app kan installeren... Ik heb geen GSM, geen Smartphone en geen vaste telefoon (bewust), onbereikbaar zijn is een luxe

 • Niels Vanderhoogen

  Laten we het zo doen, iedereen boven de 15 jaar oud krijgt op kosten van de regering de nieuwste iPhone met voor geïnstalleerd deze app.