Waarom de politie niet meteen foto’s van de ontsnapte gevangenen verspreidde: “Niet de bedoeling dat burgers klopjacht houden”

Photo News
Burgemeester van Turnhout Paul Van Miert (N-VA) wond zich behoorlijk op over het feit dat het ongeveer 16 uur duurde vooraleer politie en parket foto’s verspreidden van de voortvluchtige gedetineerden. “Ik vind dat jammer: je vraagt aan de burgers om alert te zijn en een oogje in het zeil te houden, maar tegelijk weet niemand naar wie of wat ze moeten uitkijken. Anderzijds begrijp ik ook dat je een onderzoek dat volop aan de gang is, niet meteen wil hinderen. Toch is het iets om ernstig over na te denken. Want uiteindelijk wordt op vrijdagmiddag wel een opsporingsbericht verspreid. Laat ons allemaal eerlijk zijn: de vogels zijn dan gaan vliegen.”

Dat het parket niet meteen foto’s naar het grote publiek uitstuurt heeft zijn redenen. “Kort na de ontsnapping werden politiediensten en speurders op de hoogte gebracht. Zij kregen meteen gedetailleerde info en foto’s”, zegt Kristof Aerts van het parket Antwerpen.” Het Buurtinformatienetwerk werd gealarmeerd en gevraagd uit te kijken naar verdachte personen, zonder verdere details. Het is niet de bedoeling dat gewone burgers met de smartphone in de hand een klopjacht organiseren; dat is werk voor opgeleide specialisten. De twee voortvluchtigen konden niet worden gevonden en daarom is vrijdagmiddag beslist om een volledig signalement te verspreiden naar het grote publiek.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Dat overdreven privacy gedoe ...het zijn misdadigers die ontsnapten, met een strafblad, probeer maar eens een dief te identificeren als gedupeerde van een diefstal op camerabeelden...je komt van een kale reis terug..en eer die camerabeelden eindelijk bekeken zijn (na een week nota bene) zijn die dader(s)al lang gevlogen...en als je daar een opmerking over maakt dreigen ze tegen je een PV op te stellen wegens dreigementen...het enige dat je kan doen is slachtofferhulp vragen ..en dan nog.

 • Bart Samyn

  Guido Van Driel : moest een burger er ene oppakken, gegarandeerd dat de advocaat van deze procedurefouten inroept : hij is niet gevonden door een agent.

 • jan wuyts

  In Nederland is het nog erger bij Opsporing Verzocht durven ze foto s van misdadigers met uitgegomde gezicht tonen !!!

 • Herman Van den Bosch

  Wat als een ontsnapte aanbelt en je weet niet wie er voor u staat?

 • Walter De Weirdt

  We mogen er dus geen enkele herkennen op straat ....we mochten eens onze burgerplicht doen en de politie bellen! Oei ,hoe moet die dan ineens reageren....