Exclusief voor abonnees

Waarom Belgen de fietshelm links laten liggen

Archiefbeeld van een fietser zonder helm in Gent.
Shutterstock Archiefbeeld van een fietser zonder helm in Gent.
Meer dan twee op de drie Belgische fietsers verkiezen de wind in de haren boven de veiligheid van een fietshelm. De verklaring is even simpel als complex: ‘we’ vinden zo’n helm nog altijd niet cool.

Zowat 71 procent van de Waalse fietsers draagt nooit een helm. Dat meldt het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) op basis van een enquête bij 10.334 fietsers. Het cijfer ligt in dezelfde lijn als de meest recente nationale cijfers. Die tonen aan dat 68 procent van de Belgische fietsers nooit een helm draagt. Daarmee bengelt ons land onderaan een Europese vergelijking, net voor Nederland en Hongarije. Een fietshelm kan nochtans het verschil maken tussen leven en dood. 

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Meuris

  Ze zouden toch een poging mogen doen om een ander model fietshelm op de markt te brengen want ze trekken op niks, model skatehelm lijkt toch mooier en niet idioot.

 • Marc Embrechts

  Verplicht de helm dan ook voor de voetgangers. Dat zijn ook kwetsbare weggebruikers Die kunnen ook aangereden worden of kunnen ook vallen. Nog wat gepamper erbij !

 • Peter Buyck

  Ja Beste Stef Wuyts... de fietser is de zwakke weggebruiker... die bij aanrijding de grootste lichamelijke letsels kan oplopen door een chauffeur die denkt alles te mogen, die bezig is met smartphone om eten te regelen, ... Als aangereden fietser had ik gelukkig wél een helm op (op een plaats waar ik voorrang had). Gelukkig een helm want ik was mét helm zelf een tijdlang bewusteloos. Zonder helm... Beauty or brains... your choice...

 • marc COENEN

  Beste Rudy Jorissen In Nederland het fietsland bij uitstek in Europa dragen ze geen helm zelfs op lichte bromfietsen moet je geen helm dragen zaligtijden en de kwetsuren liggen een pak lager als bij ons met helmen .Laat iedereen vrij zijn In zijn keuze we moeten of hebben hier al genoeg verplichtingen in dit land.

 • Stef Wuyts

  Waarom zouden ze een helm opzetten, ze zijn toch een zwakke weggebruiker die alles mag en waarvoor iedere auto moet stoppen om hen voorrang te geven, of niet?