Waar minder gewerkt wordt, wordt ook minder gestemd

Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.
In gemeenten waar veel werkloosheid is, werden bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar minder geldige stemmen uitgebracht. Dat blijkt uit een onderzoek van de bank ING, waarover De Standaard en Le Soir vrijdag berichten.

De parallellen vielen vooral op in de oude Waalse ­industriële gordel, van Bergen door de Maasvallei tot Luik. Daar werden minder geldige stemmen uitgebracht, terwijl dat ook de ­regio is met ook de hoogste werkloosheid en laagste werkzaamheidsgraad. In Vlaanderen wordt in verhouding minder blanco/ongeldig of gewoon niet gestemd. 

Het kan ermee te maken hebben dat er in Vlaanderen elektronisch wordt gestemd, wat het onmogelijk maakt om politiek ongenoegen te uiten met een ongeldige stem. ING vermoedt dan weer dat mensen in een kwetsbare situatie andere zorgen aan hun hoofd hebben dan een stem uitbrengen. Ook het opleidingsniveau van de kiezer kan de relatie verklaren. Kiezers met een laag opleidingsniveau brengen vaker een ongeldige stem uit, aldus ING. Het zijn ook zij die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • birgit vanderest

  Ronny, ongeldig stemmen is het domste wat je kan doen, kleur onderaan op de lijst een bolleke rood, en die krijgt toch niet genoeg stemmen om verkozen te worden. Zo is je stem toch verloren stem.

 • Piet Van Buggenhout

  Blanco stemmen kan ook met elektronisch stemmen.

 • patrick morel

  Schaf het af, veel minder verplaatsingen, goed voor het klimaat en er verandert toch niets want straks zijn ze met 1.250.000 die niet of blanco stemmen. De grootste partij in België is in aantocht en het is geen politieke, oef.

 • Ronny Wauters

  Electronisch moet men ook ongeldig kunnen stemmen! Want zoals het nu is is het niet democratisch! Zo moeilijk is het niet om het te programmeren maar ik denk eerder dat politiekers dit zo gedaan hebben in de hoop de stemmen binnen te halen omdat men niet ongeldig kan stemmen! Als dat zo is en ik kan niet ongeldig/blanco stemmen dan ga ik niet meer zodra het elektronisch is! Dit is niet democratisch dan!!!!