Waar gaat iedereen zitten? Ook nog geen akkoord over plaatsverdeling in Vlaams Parlement

Photo News
Er is nog geen akkoord over de plaatsverdeling in het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft de kwestie doorgeschoven naar een volgende vergadering. Blijkbaar zitten met name N-VA en CD&V op een andere golflengte. 

In tegenstelling tot het federale parlement worden de plaatsen in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement traditioneel verdeeld volgens de positie van de partijen op de links-rechtsschaal van het politieke spectrum. Zo zat PVDA bij de openingszitting uiterst links in het halfrond en Vlaams Belang uiterst rechts. 

Verdeeld

Maar het is een publiek geheim dat N-VA, de grootste partij in het halfrond, niet zo gelukkig is met de huidige indeling. De partij wordt namelijk verdeeld over het midden- en het rechtervak. Ook bij de start van de vorige legislatuur (in 2014) maakte N-VA daar bezwaren over, maar uiteindelijk beet de N-VA-fractie toen in het zand. 

N-VA heeft een tijd geleden aangedrongen op een andere indeling. Meerdere alternatieven werden vervolgens op tafel gelegd. In verschillende van die scenario's komt het Vlaams Belang mee in het middenvak van het parlement te zitten. 

N-VA en CD&V

Naar verluidt geraken N-VA en CD&V het niet eens. CD&V zou namelijk pleiten voor een behoud van de huidige indeling. De kwestie kwam maandag aan bod in het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, maar de knoop raakte niet doorgehakt. Het dossier is daarom verschoven naar een volgende vergadering.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Dat is geen probleem, er zijn altijd plaatsen vrij!

 • Ronny Biesen

  Net een hoop kleine kinderen.

 • Rene Van houdt

  Ik zou een plaats kiezen uit het beeld,want ze hebben zeker de beelden van vroeger niet bekeken waar de politici of wel bijna inslaapvallen van verveling of wel met hun gsm mogelijk spelletjes zitten te spelen of sms'en of de bokma koud staat voor het feestje wanneer ze laat thuiskomen????Waarom moeten ze telkens de regels aanpassen als het niet in hun kraam past, democratie toepassen lijkt toch een moeijke zaak te zijn, als je het licht niet kan zien schijnen aan de overkant.

 • Luc Deville

  De N-VA moet op de plaatsjes zitten die het meest in beeld komen. Van een ikke en ikke alleen partij gesproken.

 • Seppe Cools

  Het komt er gewoon op neer dat de andere partijen niet willen dat het Vlaams Belang in het midden mag zitten. Want dat zou extreem-rechts wel eens in de kaart kunnen spelen en dat willen we niet willen.