Waar bevindt storm Ciara zich nu, en hoe laat komt de kern naar België?

Nog tot morgenavond geldt er in heel België code oranje wegens hevige wind door storm Ciara. Het piekmoment in ons land wordt vanavond rond 22 uur verwacht. 

Het KMI had eerder al voor heel België code oranje uitgevaardigd, door de hevige wind die storm Ciara met zich mee brengt. Deze namiddag liepen de rukwinden op tot snelheden tussen 90 en 110 kilometer per uur. In de vooravond werd dat lokaal zelfs 120 kilometer per uur.

“In de loop van de avond en volgende nacht lopen, bij de doortocht van een actief koufront en de buien die erop volgen, de rukwinden nog verder op en is er gevaar voor pieken van 100 tot 130 km/u”, aldus het KMI. Ook is niet uitgesloten dat er tijdens een eventueel onweer zeer lokaal nog hogere windpieken optreden. De kans op schade is groot in het hele land.

Morgen overdag blijft het hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen. Toch zijn er nog altijd rukwinden mogelijk tot rond 100 km/u. De waarschuwing van het KMI is geldig van vanmorgen 10 uur tot morgenavond 23 uur.

“Het koudefront van storm Ciara kwam omstreeks 21 uur binnen in het zuidwesten van de Benelux", zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. De windstoten in de provincie West-Vlaanderen kunnen fors uithalen bij actieve buien. “Deze buienlijn verplaatst zich de komende uren naar het binnenland. Mogelijk dat er ook onweer ontstaat bij de buien die stormschade kunnen veroorzaken”, aldus Roose.

Je kan het huidige windbeeld live volgen op deze kaart.

De verwachte windsnelheden om 15 uur.
NoodweerBenelux De verwachte windsnelheden om 15 uur.
De verwachte windsnelheden om 19 uur.
NoodweerBenelux De verwachte windsnelheden om 19 uur.
De verwachte windsnelheden om 21 uur.
NoodweerBenelux De verwachte windsnelheden om 21 uur.
De verwachte windsnelheden om middernacht.
NoodweerBenelux De verwachte windsnelheden om middernacht.
Ciara zal in de loop van de namiddag en avond onze kant op schuiven.
NoodweerBenelux Ciara zal in de loop van de namiddag en avond onze kant op schuiven.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves de Ronne

  Om 21u 10/02/20 is er een windhoos gepasseerd in Gits (hooglede) W-Vl. Schade aan de bovenleiding elektriciteit.,daken, tuinhuisjes huizen ,wagens, en verschillende bomen omgevallen. De hele buurt zonder électriciteit. Brandweer en nuts maatschappij zijn terplekke.

 • Carlos Baillieu

  We komen goed weg, er is weer gruwelijk overdreven en voorgesteld alsof er een tornado over het land zou trekken.

 • Ken Goeste

  Het was dus een storm in een glas water .

 • monique hermans

  Jean-pierre Vander Gucht Een goede klusjes man vinden is een heel groot probleem en een firma komt gewoon niet voor kleine herstellingen.

 • Geert Vande Walle

  Hoor De Wind Waait Door De Bomen