Waalse wegen krijgen grondige opknapbeurt

De Waalse regering gaat zwaar investeren in de renovatie van haar snelwegen en belangrijke regionale wegen. Voor de komende jaren zijn niet minder dan 575 werven gepland. De hele operatie zou 885 miljoen euro kosten. De Waalse regering maakt tot 2014 alvast 639 miljoen euro vrij. Dat is 4,5 keer zoveel als oorspronkelijk was voorzien.

"Het wegennet is ernstig ziek. Een eenvoudige facelift zal niet volstaan. We hebben nood aan een chirurgische ingreep", verklaarde minister van Openbare Werken Benoit Lutgen bij de presentatie van "Plan routes".
 
Criteria
In dat plan wordt een evaluatie gemaakt van de staat van de grote assen van het Waalse wegennet. Op basis van criteria als veiligheid, kwaliteit van het wegdek en belang voor de mobiliteit zijn de meest dringende herstelwerken in kaart gebracht. Investeringen op basis van specifieke regionale belangen behoren volgens Lutgen tot het verleden.

Lening
Het budget wordt gefinancierd met een lening van 400 miljoen euro bij de Europese Investeringsbank en 128 miljoen euro van Sofico, de maatschappij die instaat voor bijkomende infrastrucuurinvesteringen. De overige 111 miljoen euro wordt gehaald uit de recuperatie van btw-inkomsten.
 
Secundaire wegen
De Waalse regering voorziet ook meer fondsen voor de renovatie van de secundaire wegen. Het budget tot 2014 wordt opgetrokken tot 596 miljoen euro. De komende jaren wordt in totaal dus ruim 1,2 miljard euro voorzien voor het herstel van het wegennet. (belga/edp)